Vinterhavetanker

Ser man på vejrudsigten for den næste uges tid, er man ikke i tvivl om, at det er vinter. Frost om natten, let tø om dagen og snebyger. Man kigger ud på sin mere og mere miserable have og tænker, at i år – i år skal det være. Der skal tænkes i vinterskønne planter.

Planter, der er kønne i tø og i sne. Der passer til vores vekslende vintervejr. Som lyngen her, jeg har fanget i kirkens stendige.

Billede15

Der skal tænkes i stedsegrønne planter. Buske, der beholder bladene – grønne som buksbom. Og brune som bøgehækken.

Billede12

Og flere buske med farvede grene som den hvide kornel.

Billede13

Det bliver nok noget med forskeligtfarvede pil?

Og så skal der tænkes sten. Mit lille stengærde, som jeg har været i gang med i årevis og bygget på, efterhånden som pæne sten dukker op under pløjningen, det skal bygges færdigt. Lyngen og stenbedsplanterne skal have et sted at bo.

På vej hjem i dag vil jeg forbi bibliotekets afdeling med havebøger. Og forbi en blomsterhandler. Det er som om huset råber på tulipaner…

Billede1

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Vinterhavetanker”

 1. Om vinteren kan man virkelig få et godt overblik over havens indretning. Se, hvor der mangler vinterglade stedsegrønne planter, der får øjet væk fra staudebedenes triste grå look. Og hvor er det afslappende og hyggeligt at læse havebøger og at forestille sig alle de gode ideer omsat til ens egen have.
  Hilsen Ellen

  Like

 2. Hmmmmm……..forstår dig godt, nu gik jeg i haven i går eftermiddags og hold da op hvor kan alting hurtig komme til at se træls ud, derfor er jeg også så glad for mine opstillinger, som jeg kan opgradere løbende. Det er kun dem omkring bygningerne jeg rører ved, de andre for lov til at stå i fred, da det er begrænset hvor mange haveture det bliver til. Så det kan anbefales 🙂

  Like

  1. Det helt store problem er nok også, at det faktisk altid er mørkt, når jeg er hjemme. Jeg kan nå lidt om morgenen – men det er mørkt igen, når jeg kommer hjem. Lidt tid ville gøre underværker 🙂

   Like

   1. Jo men ingentig, heller ikke det svære, der kræver mange tanker varer evigt.. Rhododendron på Svenske slotte Dronningholm er nok der bedste sted at se surbundsplanten i mange Variationer..og farver… De er store derovre,- meget store som huse ..og mange er hundrede år gamle.. Da Jeg så maleren PS. Krøygers billede af han kone Marie Trepke..der sidder i liggestol, ved siden af hans rosentræ Alba Rosa Maximun malet år 1900 var jeg helt færdig og måtte jeg have det træ / Busk i min have .. Det købte jeg på planteskole, og 8 år efter plantning var det lige så stort og meget smukt ligesom på billedet,-.( Håber du kender det) og nu med mig selv i liggestol ved siden af det 112 år efter.. Min kat Simba Elskede at ligge under det træ… Men Ligesom med Rhododendron varede festen kun 3 uger efter så var alt afblomstret, og var derefter til alm glæde at se på. Skagensmaleren Peter Severin havde et foto ( Han var en af de første som havde fotoapparat i Danmark. )af træet, og var selvf… mere end 3 uger om at male det. nemlig godt et halvt år. …Hænger vistnok på Skagen Museum. Goood WWWekend. Nb Mange tror det ikke men det kan købes på planteskole og er efterkommer af Det træ..

    Like

 3. Hej Karen
  Rhododendron er vintergrønne og fås med meget forskelligt løv i forskellige farver. Jeg kan varmt anbefale det, nogen af dem er smukke hele året, hvis man vælger den rigtige slags. Du må gerne spørge mig, hvis du vil have gode forslag til dem med det smukkeste løv og den smukkeste nyvækst.
  Kh Lisbeth

  Like

Der er lukket for kommentarer.