Lillejuleaftensdag

I dag er det dagen før dagen, før dagen I ved, som de synger i den søde decembersang fra Jul på Slottet. Der er gang i gryder og i støvsugere. Sikkert også i butikkerne. I dag bliver spændingen i årets julekalenderhistorier uudholdelig – det er, som når orkestret lægger an til den store finale – alle forberedelserne kulminerer i dag.

Rødkålen bobler, og det gør risengrøden til risalamanden også. Der skal bages brød til juledagene, og et par æggehvider bliver til marengs, så de ikke fylder i det sprængfyldte køleskab. Et køkken, der summer af aktivitet, opvaskemaskine og emhætte.

Billede1

De sidste gaver pakkes ind. De sidste nullermænd jages. Juledekorationerne har fået nye hyacinter og nyt grønt. Det hele skal være fint til jul.

Billede3

Men ikke alle er lige fortravlede. Der er nogen, der tager det med knusende ro.

Billede2

Billede4

Det gør jeg også – tager det med knusende ro, altså. For nu bliver det nok ikke meget bedre – og mangler der noget? Så improviserer vi.

Om lidt henter vi juletræ hos naboen – og så skal der pyntes, byttes gaver med dem, vi ikke holder juleaften sammen med, lyttes til julemusik og sikkert også spises en småkage eller to. Hvor er Lillejuleaften bare dejlig og hyggelig.

Det’ sørme – det’ sandt – de’cember.
Det’ dagen før dagen før dagen du ved,
og enhver der vil lægge en dæmper
på vor glæde, ham giver vi straks besked.
Lad os glemme at verden er falsk og hul.
Det’ sørme – det’ snart – det’ jul.

God Lillejuleaften – og lillejuleaftensdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

6 kommentarer til “Lillejuleaftensdag”

 1. her var der Liv og glade Dage i Dag vores Barnebarn vr på visit for at aflevere en forsinket Fødselsdagsgave til Morfar og modtage sin Julegave.vores nye lille foxie havde ikke hilst på Victor endnu og det gik ikke stille for sig.for hvad var dog det for nøjt et nyt Familiemedlem,ha ham må jeg da lige lure ud, og så var der ikke ro i fem minutter…det er heldigvis nu
  velsignet Jul samt et godt sund ,lykkebringende og succesfuld År 2o15 til alle Store og Små på Gaarden
  æ Hansi

  Like

 2. Hej Karen. Jeg tror vi er ved at være nået lige langt – bortset fra, at du har fået pyntet noget mere og kogt noget mere end jeg har. Men det er rigtigt, at nu falder roen så småt. Nok også fordi der ikke er små børn i nærheden 🙂
  Glædelig jul til dig og din familie.
  kh Jette

  Like

  1. Tak i lige måde, Jette. I vores alder skal man helst heller ikke have små børn, vel?
   Du har vel et par travle dage foran dig. Vores kirke er DR kirke til julegudstjenesten kl. 15 i år. Du kan også se den på computeren senere, hvis du har lyst, for kl. 15 i morgen er du nok selv i gang 🙂

   Like

 3. “Hvor tror du, de brunede kartofler stammer fra?”, spurgte min søn mig. Jeg måtte melde pas. Dengang de fine familier spiste glaserede kastanjer til julemiddagen, var der en fattig, men genial bondekone, der syntes, at de skam også skulle have noget småt, brunt og sødt på tallerkenen – og lavede brunede kartofler – en slags “fattigmands-kastanjer”, vel. Jeg kan mindes, at jeg som barn spurgte min mor “Hvorfor skal de mon være små, de kartofler?” Det svar har jeg fået mindst 70 år senere; min mor vidste det nemlig heller ikke.
  Tak for en fin blog i 2014 og rigtig god jul og godt nyt år til jer begge.

  Like

Der er lukket for kommentarer.