Solhverv – og blomster

I dag er vores del af jorden så langt væk fra solen, som det overhovedet er muligt. Den længste nat, den korteste dag. Vintersolhverv. Vi er så dybt i mørket, som vi kan komme. Og der er det, det vender. Heldigvis, for nu kan vi da ikke vente længere, kan vi?

Billede4

Solhvervet har man altid fejret. Med lysfester, lidt for meget mad og alskens munterhed. Og blomster. Måske ikke i urtiden, hvor det kneb med drivhuse, men i de sidste mange, mange, mange år. Juletulipaner – og rosen, man så skyde, midt i den mørke vinter om nat ved Bethlehem. Mere et verdens solhverv er det tænkt som i salmen, men billedsproget er da smukt. Meget smukt.

Billede5

Teksten blev oversat til dansk i 1920. Oprindeligt er den fra 1500 tallets Tyskland – en rum tid siden.

Jeg har fået en smuk julebuket forærende, og sangen – salmen om rosen midt i den mørke vinter – har summet inde i mit hovede, lige fra jeg pakkede den ud.

Billede1

Selvom jeg normalt elsker at lave alting selv, er der nu noget ved at få blomster forærende. Og ikke mindst midt i den mørke vinter. Til vintersolhvervet.

Solhvervet kommer, og bladet vendes,
dagene længes på ny,
solskinnet vokser, og vintren endes,
lærkerne synge i sky.
Derfor bære blus vi med glæde.

(DDS 733, v3)

God solhvervssøndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Solhverv – og blomster”

 1. Yes yes, jeg viste at der var noget på færde, vågnede forvirret op 9.45, ja du læste rigtigt 9.45 efter 10 timers søvn og kun fordi Tlf ringede, hvem ringede dog på det ukristelige tidlige tidspunkt ;-). Det er selvfølgelig derfor at jeg sov længe, årets korteste dag og ikke fordi vi har jerkla travlt på arbejdet her i december, vidste der var en forklaring :-). I dag har jeg fri, så nu vil jeg gå ud og udnytte de lyse timer til sidste blodsdråbe og efterabe dig Karen, lave en solhvervsbuket og måske også efterabe dig og lægge den på bloggen ;-). Men kun måske, nu ser jeg lige hvad jeg når :-). God solhvevsfest til dig og alle andre :-), kh Margit

  Like

  1. Tak i lige måde, Margit – og hvis du slet ikke når andet end at have det rart, så er det jo også dejligt 🙂 En gang i mellem kan fri godt betyde, at man slapper kurfyrsteligt af og bare nyder at være.
   kh, Karen

   Like

 2. Det er så dejligt at det er den korteste dag i dag, for ideen om at det går mod lyset igen, giver god energi. Jeg elsker at få blomster, og jeg kan godt forstå at du er glad for din buket. Og nu har jeg “En rose så jeg skyde” i hovedet. Ikke at det gør noget. Den er smuk. God solhvervssøndag til dig, Karen!

  Like

  1. Og så kan vi bruge den lange nat til at sove ud i 🙂 Jeg nynner også – og nu vil jeg smånynnende gå ind og pakke gaver ind og sætte Sissel Kyrkjebø på, så hun kan synge den rigtigt. Hun synger nemlig noget pænere end min hæse nynnen 😀

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: