En rigtig god og hurtig kop gløgg

Så er det klaret. Gaverne er på plads. Men efter gårsdagens julegavemaraton skulle der akut, flydende terapi til at bringe mig tilbage i de levendes rækker. Og jeg snakker for en gangs skyld ikke om en varm kop te.

Det krævede skrappere midler. En kop Miraculix trylledrik: varm, kraftig og duftende gløgg, så juleglæden igen kunne indtage til den butikshærgede hjerne og de fladtrådte tæer.

Billede1

Gløggen var ikke planlagt eller forberedt, så hele det med at lade krydderierne trække og så videre…? Det blev ganske uceremonielt sprunget over. I stedet for brugte vi en halv flaske vin, der havde stået fra dagen før, en rest mandelsplitter og en håndfuld rosiner – og så gløggekstrakt og et skud portvin. Den portvin vi bruger til madlavning. Den absolut billigste.

Og smagte det så discountagtigt? Nej, overhovedet ikke. Tværtimod. Det smagte dejligt. Hemmeligheden er, at der ikke skal for meget ekstrakt i. Noget mindre, end Blomberg anbefaler – men de lever jo også af at sælge ekstrakt, så det kan man vel ikke bebrejde dem.

Billede3

Her er opskriften på akut, flydende terapi – den er god at have på lager, når man ikke lige har haft tid til at forberede:

1/2 liter rødvin
1/4 liter Blombergs gløggekstrakt (Nej, de har ikke betalt mig for at skrive det. Det måtte de da ellers gerne. Det er bare den, jeg bedst kan lide – og de har den alle vegne.)
1 dl portvin
1 håndfuld mandelsplitter
1 håndfuld rosiner

Varm langsomt op til lige under kogepunktet – hæld op i kønne glas eller kopper – tænd julelys og drik – og mærk roen falde på.

Nu skal gaverne bare pakkes ind og pyntes, og der skal laves til og fra kort. Det er hyggeligt. Vi er tilbage ved det hyggelige ved julen. Dejligt. For det er jo der, vi gerne vil være.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.