Boganmeldelse: Konkylien

I sidste uge fik jeg tilsendt en ny bog for at læse og anmelde den. Konkylien. Den er skrevet af Nina Christrup, og det er hendes første bog. Den handler om et evigt aktuelt emne: aktiv dødshjælp og de etiske overvejelser, der hører til hele den problemstilling. Men den gør det på en ret utraditionel måde.

Billede2

Hovedpersonen, Maria, er sygeplejerske på mave-tarmkirurgisk afdeling. I det gamle hus, hvor hun flytter sammen med sin kæreste, finder hun en kasse på loftet. Den indeholder blandt andet en gammel dåbskjole, et rødt bånd og en konkylie. Ting, der gemmer en historie og en række hemmeligheder. En af de hemmeligheder gør hende i stand til at gøre noget for de uhelbredeligt syge og døende patienter. Hun kan hjælpe dem over i ‘De To Soles Land’, hvor smerten er væk, og hvor de får chancen for at blive genforenede med dem, de elsker. 

Det kræver altså bare, at hun slår dem ihjel først – her i denne verden. Hun hjælper flere, men det griber om sig. For Maria opdager snart, at der også er familiemedlemmer, der har brug for hendes særlige hjælp.

Mange tråde flettes sammen i bogen, og de handlingsforløb, der i første øjeblik ser ud til at være adskilte, viser sig at finde sammen og føre frem til en næsten uundgåelig og alligevel overraskende slutning.

Nina Christrup er uddannet sygeplejerske, og afsnittene fra Marias arbejde på hospitalet er særdeles velskrevne og – tror jeg, der godt nok aldrig har været på hospitalet – meget realistiske. Den mere fantasyprægede del af bogen – den, der foregår i De To Soles Land, glider ikke så let ned hos mig. Men jeg tænker undervejs, at når besøgene i De To Soles Land hænger sammen med Marias stærke migræneanfald – er det tankespind? Eller skal det opfattes som virkelighed?

For alt i De To Soles Land er heller ikke idel fryd og lykke, selvom det ser sådan ud i starten – og der begynder det at blive rigtig spændende.

Det er en velskrevet og  ret anderledes bog, og den er absolut værd at læse.

Billede4

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

One thought on “Boganmeldelse: Konkylien”

 1. Nina Christrup – forfatteren til Konkylien – har skrevet det følgende, men da kommentaren kom ind på en anden side, flytter jeg den lige herind, hvor den da hører til. Og se – så er det sjovt at anmelde bøger, når man på den måde kan udveksle tanker med forfatteren selv 🙂

  Hej Karen.
  1000 gange tak for den flotte anmeldelse på din smukke hjemmeside. Synes du rammer plet bl.a med din betragtning, om det er virkelighed eller tankespind det hele, som du skriver.

  Du har skrevet så pænt om Konkylien. Jeg er meget glad.

  Sjovt at du har det ligesom Stina med fantasy-delen! Jeg er kommet frem til, at jeg nok må nedtone det en del i en evt. næste bog.

  Jeg ønsker dig og dine en rigtig glædelig jul. Og endnu en gang mange tak.

  Med venlig hilsen

  Nina.

  Like

Der er lukket for kommentarer.