Dobbelt fødselsdagsfest

Vi holdt fest i går. Dobbelt fødselsdagsfest. Med det hele. Familie, venner, lagkage – fuldt hus og masser af dejlig mad om aftenen. Der er knap en måned imellem Bondemandens og min fødselsdag, så det er oplagt at slå dagene sammen og fejre begge fødselsdage med et brag af en fest på en dag sådan lidt midt imellem. Og det var så i går.

Står du med planer om at lave en superlækker middag med ‘det hele’, kommer der her opskrifter og links til opskrifterne.

Vi startede om eftermiddagen med kaffe og lagkage. En overdådig lagkage.

Billede2

Med nøddebunde, kaffe/kanelcreme og pyntet med krokant på toppen. Det var en opskrift fra Arla, så der manglede bestemt ikke fløde i den. Men uhm, den er lækker. Lagkagebundene skal smøres med abrikosmos, og der hentede jeg opskriften hos Bagning med Budget – lige her.

Senere blev det tid til aftensmaden. Lidt forskelligt italiensk nips, man kunne sidde længe over. Små blommetomater, små mozzarellakugler og pesto, ‘det der italienske kyllingelevermos’

Billede3

– og brød til – hjemmebagte flutes, dem jeg kalder perfekte flutes. For det er de. Superlækre, sprøde og seje i skorpen på én gang og luftige indeni.

Billede3

Hovedretten var den gennemprøvede gryderet: Toscansk oksebov med bønner. Lavet dagen før, for som alle gryderetter bliver den endnu bedre af at trække et døgns tid. Det var den store gryde, der var i brug.

Billede4

Tilbehøret var salat og rosmarinbrød – et bradepandebrød, bagt med samme dej, som jeg bruger til flutes. Her blev dejen bare væltet ud i en bradepande, jeg lavede en masse huller i dejen med fingrene, dryppede med olivenolie og dryssede med havsalt og hakket rosmarin. Og så blev den bagt på 225 i ca. 40 minutter.

Billede1

Til dessert var der ost og hjemmebagt knækbrød – Bondemandens valg – og makronsnitter med solbærsyltetøj. Jeg bruger altid Lone Landmands opskrift på makronsnitter. Den er både nem, lækker og god, så hvorfor lave om på det?

Faktisk havde jeg også købt en stor æske chokolade. Til kaffen. Den glemte jeg altså. Den står der endnu. Men jeg tror ikke, der var nogen, der ligefrem sad og tænkte: ‘Det ville have været en god fest, hvis der bare havde været noget chokolade til kaffen.’ Det tror jeg ikke, men man aldrig vide, kan man?

Det blev ud på de små timer, der blev ikke sparet på rødvinen, så i dag hersker der en vis mathed i huset. 6 af gæsterne overnattede. De kørte hjem efter en sen og hyggelig morgenmad, og nu er huset næsten på fode igen. Næsten. Men nok for i dag. Nu sidder Bondemanden og jeg og pusler med vores computere, og fra sofaen høres en dyb snorken. Det er hunden. Hun var nemlig også længe oppe, og så bliver man så hundetræt.

Billede3

God rest-søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

18 kommentarer til “Dobbelt fødselsdagsfest”

 1. Rettelse: … hvis bare ikke DET kunne mærkes!
  @ Hansi: Når jeg vågner, er jeg altid glad – og har det indeni, som da jeg var 18 somre. Det ændrer sig, når jeg kommer op og går i gang 😦

  Like

 2. Til lykke, Karen, når dagen oprinder. Når du bliver så gammel som mig, siger du “Ikke noget problem, hvis bare ikke du kunne mærkes!”

  Like

  1. Elsebeth,det hedder når man vågner op om morgen og intet værker eller gør ond så et det ski nok fordi man er døj

   Like

 3. ❤ lichen Glückwunsch nachträglich,håber ikke at det gør alt forond at blive et år ældrer 8-)hilste på Landmandinden og Sørøveren den første weekend i Oktober på Bondens Marked hvor de tit er at finde.lækker menu
  god søndagsaften
  og god Start i den nye Uge

  Like

   1. Heller intet i vejen at blive gammel, selv om det godt kan ses!
    Tak for alle dine inspirerende indlæg. Jeg bruger tit dine opskrifter.

    Like

   2. Dejligt at høre, Ellen. Jeg bliver så glad, når jeg hører, at mine opskrifter bliver brugt. Og du har ret – selvfølgelig er der ikke noget i vejen med at blive gammel – og selvfølgelig kan det ses 🙂 Sådan er livet, og det skal vi nok ikke lave om på 🙂

    Like

 4. Tillykke med fødselsdagene 🙂 og sikke en skøn menu du havde sat sammen. Det er kun til at blive lækkersulten over at læse. Jeg har også en svaghed for nippe mad – det er en dejlig måde at sidde omkring et bord på.
  God hvile dag til jer alle.
  Hilsen Jette

  Like

Der er lukket for kommentarer.