Du skønne, gamle træ

Af alle træerne i og omkring haven, eg, ahorn, ask, røn og bøg, holder jeg mest af kastanjetræet. Det blev plantet af dem, der havde huset før, for omkring 50 år siden. Og det har vokset sig kæmpestort.

kastanje

Det giver glæde hele året, fra det i foråret, som det allerførste af træerne, begynder at folde sine knopper ud.

Billede1

Når det står med de fine, hvide lys.

Billede3

De fine hvide lys, der så ofte får en gang rusk, når forårets uvejr trækker ind over.

Billede1

Det er også smukt i juli, når bladene er blevet mørkere, og man kan sidde i skyggen under det på en varm dag. Og når det lader sine kastanjer regne ned i efteråret til stor glæde for børn og barnlige sjæle, der simpelthen ikke kan lade være med at samle de blanke frugter op.

Billede8

Hvor lang tid siden er det, at du har haft en kastanje i din jakkelomme? Hvis du ikke kan huske det, så skynd dig at finde en. Det er nemlig sådan en glad følelse, man får, når man stikker hånden i lommen og finder sin kastanje, sin smukke, rødbrune, blanke kastanje, som man helt havde glemt.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Du skønne, gamle træ”

 1. Jeg har altid kastanier i lommerne, så snart de er faldt ned.
  Som 14 årig mistede jeg min bedstefar. På kirkegården var der en hel Allé af kastanietræer. Det blev et fast ritual at lægge nogen i lommerne, når vi var på besøg. Men tror nok, at min mor – eller mormor- allerede inden da have fortalt, at en kastanie i lommen betød lykke og held!
  Så det holder jeg fast i! Hvor vi boede før plantede vi en kastanie, en lillebitte en, som en af vores sønner fik i en potte. Da vi flyttede til vores nuværende hus, var der en stor kastanie, der var blevet fældet, men en lille ny var på vej op. Den er nu 15 år gammel og når helt op til altanen på 1. Sal.
  I år har den givet så mange kastanier, at de ligger i massevis på trinene op til hoveddøren. Det er rigtig hyggeligt!

  Like

 2. Og nu kan jeg sige det – at jeg bor henne ved den røde kastanje, for som 15-årig rager den så højt op, at alle, der passerer, kan se den! De smukke kastanjer gemmer sig i en helt glat skal uden pigge. Da jeg skulle tage mig af min mors tøj, efter hun døde, fandt jeg en kastanje i lommen på alle hendes overtøjs-jakker. Sidst min søn var på besøg, kom han ind med en flot én til min jakkelomme; han kender min mors og min hemmelighed. Når mine børn havde været på efterårsferie hos mine forældre, kom de altid hjem med én i jakkelommen.
  Sagde man ikke engang, at en kastanje i lommen var god mod gigt?! Den er ikke til at holde fingrene fra – og så er den gratis i modsætning til Piet Heins superelipse-fingereringskugle.
  God weekend til jer begge!

  Like

  1. I har ikke hørt meget fra mig i denne uge – vi har været på ferie. Mere om det i morgen, for nu er vi trætte efter 800 km med campingvogn i dag. Tyskland udmærker sig ved gode veje og knap så meget WIFI 🙂

   Like

 3. Hej Karen. Det med at røre ved fine og glatte kastanjer er lidt særligt. Jeg havde lagt nogen i en skål på bordet og begge piger sad og rullede og vendte dem, alt imens der blev snakket 🙂
  God aften. Mange hilsner Jette

  Like

 4. Det er rigtigt, hvorfor er det ligesom man drages af de skønne glatte, bløde kastanjer. For mit vedkommende kan jeg huske dem fra min tidligste barndom, hvor jeg samlede dem op og var fascineret af dem, sjovt for nu sætter det tankerne igang om stedet med det store kastanjetræ :-). Og jeg er stadig lige fascineret af dem og samler troligt ind hvert år :-), kh Margit

  Like

Der er lukket for kommentarer.