Nøddedrømme

Nøddedrømme er noget, egern har, når de om natten ligger og drømmer i deres reder med den buskede hale varmt over snuden. Det er jeg sikker på. Nøddemareridt må til gengæld være, når de drømmer, de har gemt nødder nok til hele vinteren og så ikke kan finde dem.

Vi har nødder i hegnet, og de fleste af dem får de små springfyre. Mod at underholde os med deres krumsping til gengæld. Vi kan jo bare gå ud og købe en pose nødder – egern har ikke noget dankort.

Det var et sidespring, for nøddedrømme er også en lækker og ufatteligt hurtig og nem småkage. Lysebrun, sprød i kanten, sej i midten. En drøm af en småkage. En nøddedrøm.

Billede3

Opskriften rystede min mor ud af ærmet, da vi i går talte i telefon om nødder, nøddehegn og den slags vigtige sager. Hun er en guldgrube, når det gælder kager – gode kager, der er nemme at lave.

Det eneste, man skal bruge, er:

Billede1

100 g finthakkede hasselnødder
80 g sukker
1 æg

Pisk æg og sukker sammen. Hak nødderne og bland dem i. Lad det stå og trække, mens ovnen varmer op til 200 grader. Sæt små toppe af massen på en bageplade beklædt med bagepapir – giv god plads, de flyder noget ud. Bag dem i en 10 minutters tid. Tag dem ud og lad dem stå på pladen og køle af.

Så kan de spises – de smager ekstra godt, når der er blomster på bordet og te i koppen.

Billede8

Og om de holder længe? Aner det ikke. Drømme er flygtige, og det er nøddedrømme også – selvom man ikke er et egern.

God søndag.

P.S. Har du ingen hasselnødder, men kun mandler, så brug dem og kald småkagerne Mandeldrømme.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

15 kommentarer til “Nøddedrømme”

 1. Kære Karen, som du ved så er det ikke i køkkenet jeg bruger min tid, men det DER det kan jeg lige klare, ser lækkert ud. Nu kan jeg se at du også har kastanjer til at pynte med, så her en lille historie. Lean og jeg kørte til et område i Frankrig der hedder Aderche, som er meget kendt for deres middelalderbygninger og kastanjer, dem dyrker de og lever af, der findes 65 forskellige sorter, sådan. Nå men det skulle vi da prøve efter at have læst om det både i FDM og et andet blad, der beskrev det i høje toner om hvad man kunne få af kastanjer, især i tre byer. Vi kom til den første by efter 140 km,som også var meget smuk, men total død. Frokost skule vi have, kastanjer var der ingen af, men en overskåren bolle uden smørelse med en hakkebøf i, 13 euro. Ok, vi var nok uheldige, frisk mod til næste by, det samme skete igen, ingenting, MEN en meget smuk tur. Nu har jeg lige købt kastanjer på markedet, for jeg VIL prøve at smage dem. Nå det blev en lang historie inspireret af dine kastanjer, så har jeg slet ikke snakket om køreturen som faktisk blev lidt for spændende på et tidspunkt :-), kh Margit

  Like

  1. Ak ja – de rejsebøger. De lyver mere end en nyvalgt politiker. Håber, dine hjemmelavede kastanjer blev gode, Margit, også selvom I kun får prøvet omkring 60 af slagsene 🙂 Jeg er stadig svimmel over de 13 euro – men for hver turist, der kommer til et land, står der 10 landevejsrøvere (i moderniseret forstand), der venter på at nappe deres sidste skillinger. Glæder mig til at høre om den lidt for spændende køretur – husker selv nogle bjergveje, hvor Per spurgte, om jeg sov, siden jeg ikke kiggede ud – nøh, svarede jeg – jeg tør ikke kigge ud 🙂 Og så var der dengang med den tyske politimand – og dengang hvor jeg var sikker på, at et stort IVECO skilt ville være det sidste, jeg så i mit liv og, og, og… 🙂
   Fortsat god ferie! kh, Karen

   Like

 2. Jeg tror, der er rigtig rart at bo hjemme hos jer 🙂
  Hver gang jeg kigger forbi bloggen her, bliver jeg i godt humør af dine fine, fine billeder, dine dejlige og inspirerede opskrifter og den ro og skønhed, det hele udstråler – så hyggeligt og rart! Tusind tak for det 🙂

  Like

 3. Endnu en nem og lækker opskrift fra dig, og dine kommentarer er bare så hyggelige, i sær for en bybo som jeg. Lisbet

  Like

 4. Hej Karen. Igen et hyggeligt indlæg fra din hånd 🙂 og med en smuk lille dekoration på dit bord. Og lækre nøddedrømme, de må prøves en dag.
  God søndag.
  Hilsen Jette

  Like

  1. Tak i lige måde, Jette. Måske en nødløsning, når der ikke er så meget tid, til næste menighedsrådsmøde? Vi har fået så mange pyntegræskar igen i år af en pose magen til den, du købte, at vi kan pynte lige så meget, som vi har lyst til – og det er meget 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.