På kanten af evigheden

Hvad er det, der ligger der på kommoden ved siden af sengen? Som optager en stor del af min tid, min opmærksomhed og mine tanker?

Billede1

Også når jeg ikke læser i den?

Endelig kom den. Den sidste i Ken Folletts stort anlagte trilogi om det 20. århundrede. Giganternes Fald var den første. Tiden fra lige før 1. verdenskrig til godt op i 20erne. Så kom Verdens Vinter. 30erne, 2. verdenskrig og tiden lige efter. Nu er det tid til 60erne, over den kolde krig og frem til Berlinmurens fald. På Kanten af Evigheden.

Bøgerne følger fem familier igennem generationer – en adels- og en arbejderfamilie fra England/Wales, en tysk familie, en russisk og en amerikansk. Det er mennesker, der oplever historien, og det gør hele den lange trilogi til en personlig historie og ikke bare til en tør opremsning af fakta og – arrrghhh – tal.

‘Den store fortælling om frihed’ er trilogien blevet kaldt, en fortælling om en frihed, der skal kæmpes for at sikre igen og igen. En kamp, der aldrig er slut.

De første to bøgers tid er historisk tid for de fleste af os. Kun få i live nu har oplevet første verdenskrig. Anderledes ser det ud med tiden fra 61 til 89. Borgerrettighedsbevægelsen i USA. Berlinmuren. Cubakrisen, Kennedyerne, Beatles og Swinging London – opbrud og opgør. At genopleve det hele i Folletts fortælling – gennem de meget medrivende personer – bliver godt. Og grusomt.

Jyllandsposten slutter sin anmeldelse af bogen sådan her:

‘Folletts Century-trilogi er ikke ”Historie for dummies”, men begavet formidlet historie i traditionsrig episk roman-form.’

Så stop bare verden, lad det regne udenfor, lad nullermændene gro – jeg læser!

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

6 kommentarer til “På kanten af evigheden”

 1. Hej Karen…
  tusind tak for frøene… Jeg har været på job i et par dage, og har netop fundet dem i postkassen…
  Jeg sår dem i morgen…
  Knus Susanne

  Like

 2. Jeg er også i gang med den sidste del af den fantastiske trilogi – har seriøst overvejet at sætte en grænse på f.eks. 50 sider pr. dag – oplevelsen slutter jo alt for hurtigt …. Men hvor skriver han eminent den gode Ken Follett.

  Like

 3. Det kunne du da godt have fortalt mig inden jeg tog på ferie ;-), rigtig god læselyst til dig. Jeg skal i gang med “forbandede yngel” af Anne-Cathrine Riebnitzsky, som jeg håber er god :-), kh Margit

  Like

  1. Jeg vidste jo ikke, at du var Follett fan lige som mig – kunne måske have gættet det 🙂 Vi skulle nu have haft den kop sludre-kaffe 🙂 Nå, men så har du noget til gode, når du kommer hjem. Forbandede yngel kender jeg ikke – sig til, hvis du kan lide den. kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.