Bønner til glæde og gavn

Sjovt at en bønne og en bøn hedder det samme i flertal – bønner. Der må være en mening med det. Nogen må i hvert fald have hørt mine bønner om, at duerne ikke ville opdage, at jeg havde sået bønner i markbedet i år. For bønneplanterne er kommet fint, og de er ved at segne under vægten af modne og næsten modne bønner.

Borlottibønner – smukke, rødstribede. Lige knapt modne endnu.

Billede1

Også de store, grønne stangbønner, der egner sig godt til wok og gryderetter, når de er skåret i mindre stykker.

Gule voksbønner. Lækre og kønne.

Billede2

Og de fineste, små, grønne bønner. Haricotter, som vi kalder dem, med en bred fordanskning, der rimer på Harry Potter – også udtalt på dansk – af de franske Haricot Vert. Dem, der bare skal skylles og koges i letsaltet vand i tre minutter for at blive til det lækreste tilbehør. Søde og stadig sprøde.

Billede2

Bønner skal tilberedes, før de kan spises. Man får ondt i maven af dem ellers. De indeholder et giftstof, lektin, der nedbrydes ved kogning. Fødevarestyrelsen har en super side, hvor man kan læse alt om de naturlige giftstoffer i frugt og grønt og om, hvad man så skal gøre ved det.

Men bønner er ikke kun mad. De er også smukke i haven – især dem på stativerne, der giver højde i køkkenhaven.

Billede2

Borlottibønnerne er også fine i dekorationer. Som her sammen med georginer og rød grønkål.

Billede3

Skellet mellem prydhave og køkkenhave opløses mere og mere, og det gør bestemt ikke noget.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Bønner til glæde og gavn”

  1. Øv Karen, troede lige jeg kunne fortælle dig at du kunne bruge dem i dekorationer, men det havde du fundet ud af, så her hjalp bønner ikke bønnen, mens bønnens liflige duft spredte sig 😉

    Like

Der er lukket for kommentarer.