Hjemmebagte kammerjunkere

Kammerjunkere. Ikke kun til koldskål og sommer. Kammerjunkere er en lille, opkvikkende, kardemommeduftende, sprød godbid til for eksempel en kop te.

Min mormor bagte dem. Min mor har altid bagt dem, og det har min tante også. Nu, hvor jeg selv har nået en vis alder, syntes jeg, at jeg også skulle prøve at bage kammerjunkere. Det var nærmest en falliterklæring ikke at have prøvet før. Det gjorde jeg så for første gang i går, og her kommer opskriften – komplet med de fælder, jeg faldt i, som du måske ville falde i, og som skal undgås næste gang.

Kammerjunker1

Man skal bruge:

500 g mel
125 g sukker
4 tsk kardemomme
3 tsk bagepulver
150 g smør
1 dl fløde
2 æg

Bland de tørre ingredienser. Smuldr smørret i.. Ælt sammen med de våde ingredienser. Form dejen til pølser og skær dem i skiver. Rul skiverne til kugler. I min mors opskrift står der ‘kugler af en størrelse som små valnødder’.

Første fælde: Hvor stor er en lille valnød? Ikke så stor, som jeg lavede den, og de hæver lidt under bagningen. Men prøv at lave kuglerne så små, at de passer til det, du synes, er en god størrelse for en kammerjunker. Jeg synes ret små. Så næste gang bliver de som ‘en meget, meget lille valnød’.

Billede2Billedet stammer fra havenyt.dk.

Læg kuglerne på en bageplade med bagepapir og bag dem lysebrune ved 200 grader. Det tager en 7-8 minutter. Hold øje – ligesom med småkager. Lad kuglerne køle af, så du kan røre ved dem, skær dem midt over med en skarp kniv og læg dem tilbage på pladen.

Anden fælde: De smuldrer let, så kniven skal være meget skarp, og du må ikke trykke, mens du skærer. Ellers kommer du til at stå med en hel plade kammerjunkerrasp.

Skru ovnen ned på 160 grader.

Sæt pladen med de overskårne kammerjunkere ind i ovnen igen – med skærefladen opad – og lad dem stå og riste sig lækkert gyldenbrune.

Tredje fælde: Det kan være fristende at bruge varmluft. Det syntes jeg da. Men nej. Det skal gå langsomt. Til det første hold, jeg ristede, brugte jeg varmluft, og de blev da også fine at se på. Men konsistensen blev småkageagtig og ikke med det gode bid, som kammerjunkere skal have. Anden plade blev lavet uden varmluft, og den blev meget bedre.

Kammerjunker2

Så for hurtigt at opsummere: små kugler, skær med skarpt og lad dem riste/tørre langsomt.

Nu skulle du være behørigt advaret og udstyret til at prøve selv. De smager nemlig dejligt, selvom de ikke er 100 pct. perfekte, så gør det bare. Og husk: øvelse gør mester.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.