Kongelys

Sidste år fik jeg frø til hvide kongelys af Gitte – Fra Frø til Blomst Gitte. I år går jeg rundt i haven og nyder synet af de hvide kongelys, der blev forspiret sidste år, og som blomstrer nu.

Billede9

De står som enkeltplanter hist og her og i grupper. For frøene spirede flot, og der kom mange. De er smukke med deres rene hvide farve og deres lilla blomstermidter. Det synes svirrefluerne også.

Billede8

Kongelys er en dejlig plante. Den er toårig, så den blomstrer først året efter, den er sået. Jeg burde have gemt halvdelen af frøene og først sået dem her i år. For har man først sået toårige planter i haven i to år i træk, er der en god chance for, at de selvsår, så man har dem altid. Nu kommer der ingen blomstrende kongelys næste år. Men takket være de små svirrefluer, kommer der sikkert masser af frø. De må tages fra, så haven aldrig mere skal mangle kongelys i juli.

Billede7

For kongelys i juli er en smuk ting.

Endnu en gang tak, Gitte, for den dejlige frøgave.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

3 kommentarer til “Kongelys”

 1. Hvor er den smuk – kongelys kender jeg slet ikke – det er da vist en fejl !!!
  Den må jeg eje…

  Like

 2. De hvide kongelys er meget smukke. Jeg har taget nogle frø med fra vejkanten i Montana; de er gule, meget høje og har nogle helt anderledes tørre blade. Jeg elsker jo de vilde gule og dryssede bare fra en tør pind fuld af frø ud forskellige steder.
  Her er det også istid hele året, så I får lige drømmeisen “Kastanjeparfait”. 4 æggeblommer, 50 g sukker/evt. flormelis, 1/2 L piskefløde pisket til skum, 1 1/4 dl kastanjepuré med vanille og 1/2 dl cognac. Serveres med lind flødeskum og ristede mandelsnitter. Den er fra længe før ismaskinens tid, så den laves på gammeldags facon, og der kommer ingen iskrystaller.
  Det er den farligste af alle is. Jeg serverede den hos min datter i USA til gæster – den ene er franskmand – og han foråd sig i den is. Han kan ikke se mig uden at tale om dengang, jeg lærte ham at lave kastanjeparfait. Han er amerikansk gift. Hun er ingen ørn i et køkken, så hende lærte jeg at lave sove UDEN klumper, hvilket han er meget glad for. Det er helt fint, når man kan gøre gode gerninger rundt om i verden 🙂

  Like

Der er lukket for kommentarer.