Lille kinesisk orgie – med kylling, rejer, stegte ris og sursød sovs

Sprødstegte kyllingebidder, sprøde smårejer og stegte ris med grøntsager og svampe – og sursød sovs på kinesisk. Et lille kinesisk orgie af den slags, man ringer efter, hvis man bor i New York. Det gør vi jo ikke ligefrem, så vi lavede det selv af ting, vi havde i huset.

Billede4

Det er lidt omstændeligt at lave, men ikke særligt tidskrævende. Det meste kan man lave, mens risene koger. Jeg trængte i øvrigt også til at tænke mig om, og man tænker så godt, når man hakker og snitter og blander. Det er helt terapeutisk.

Stegte Ris
Stegte ris er vist det samme som kinesisk biksemad – man kan komme alt, hvad man vil i retten, bare man holder sig til grundprincipperne – ris, æg og soya. Jeg brugte:

Kogte ris af 2 dl ris og 3 dl vand
2 små æg (Helene, min æggepusher, har fået nye høns, og æggene er små, lækre og kønne)
100 g svampe – jeg brugte champignon og shiitake svampe fra en svampeblanding
1 løg i små tern
1 gulerod i små tern
2-3 spsk soya
Olie til stegning

Billede1

Kog risene. Gør grøntsagerne i stand. Hak løget fint og hak også guleroden i små tern. Skær svampene i mindre stykker.

Svits først løg og gulerødder et par minutter i olie. Tilsæt svampene og steg videre i et par minutter. Slå æggene ud over grøntsagerne og rør godt rundt, så ægget stivner i små bidder. Tilsæt ris, rør grundigt rundt, hæld et par spiseskefulde soya over og rør rundt igen. Lad det varme godt igennem og server risene med ekstra soya.

Billede3

Lidt kød skulle der til, mente bondemanden, og vi havde et enkelt kyllingebryst og en pose med omkring 100 g rejer i fryseren. Kødet blev tøet op i mikroovnen – det tog 2 + 1 minut på optøningsfunktionen. Rejerne blev tøet op i posen i vand.

Sprødstegt kylling og rejer
1 kyllingefilet
100 g rejer
1 æg
Rasp – Panko rasp, hvis du har det
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk stødt allehånde
1 tsk stødt koriander
1 tsk stødt ingefær

Bland raspen med krydderierne. Pisk ægget let sammen. Skær kyllingen i så tynde skiver, som du overhovedet kan. Vend de tynde skiver i først æg og så rasp.

Billede2

Tryk noget af vandet af rejerne – læg dem i en sigte og pres let med hånden. Vend dem rundt i resten af ægget og bagefter i resten af raspen.

Lynsteg først kyllingen og derefter rejerne i olie. Lad dem dryppe af på et par stykker køkkenrulle.

Alting kan forberedes, mens risene koger. Også kinesisk sur-sød sovs.

Sur-sød sovs:
6 spsk sukker
1/2 dl risvineddike
1,5 dl hønsebouilllon (vand og lidt terning)
1 spsk tomatpure
2 spsk soya
1 tsk Maizena rørt ud i koldt vand

Bland det hele undtagen Maizena. Bring det langsomt i kog. Smag til med eventuelt ekstra sukker eller eddike og jævn med Maizena.

Man kan også komme lidt ananas- eller appelsinsaft i. Det havde vi bare ikke, så det måtte blive, som det var, og det var heller ikke så ringe.

Billede5

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.