Rabarber: Stænglerne i maden og beton på bladene

Når rabarbertiden er på sit højeste, vrimler det med opskrifter på rabarberkager. De smager dejligt, og sådan en kan man altid spise. ‘Kagen For Den Travle Husmor’ med en rest rabarberkompot i er en nem og lækker måde at lave sådan en på. Men rabarber kan med stort held bruges til ‘rigtig mad’. Rabarber er gode sammen med kylling og svinekød.

Forleden lavede vi stegt kylling med rabarber, og hvis du har glemt den ret, så kig lige på den igen – sprødstegt kylling på en bund af rabarber, miniløg og krydderurter. Det er lækker og forårsfrisk mad. Prøv den, mens der stadig er masser af rabarber.

Billede6

Nogle af rabarbernes blade blev gjort langtidsholdbare. De skal blive til havefade/fuglebade.

rabarber3

Søndag eftermiddag havde nabo Pia og jeg, med Pias Handyman som chefrører, en beton-legeaftale. Store blade og små blade. Nogle hjerter og potter. En engel og og en kogle.

rabarber2

Vi er hverken de første eller de sidste, der laver rabarberblade af beton, så nyt eller originalt er det ikke – men hvor bliver de flotte, når de er færdige. Jeg har allerede lavet et lille rabarberblad. Det blev godt. Nu er jeg spændt på at se de store.

Og hvordan gør man så? Jo, man laver en bule af sand med den højde og runding, som fadet skal have. Så lægger man tynd plastic eller husholdningsfilm over. Bladet anbringes ovenpå med den ribbede bagside op og smøres godt med madolie.

rabarber1

Så skal der røres beton sammen til en tykkelse som en god bolledej.

Håndfuld for håndfuld dækker man bladet og klapper betonen på plads i en tykkelse af cirka 2 centimeter, lægger kyllingenet i som armering (hvis det er store blade) og dækker det med beton. Derefter skal de tørre og hærde af nogle dage. Vores fade er store, så vi venter en lille uges tid, før vi prøver at vende dem og pille bladet af. Det bliver spændende at se det færdige resultat. Bare de ikke knækker… Hvis bladet skal bruges som fuglebad, kan man give det vandglas, når det er tørt. Det gør det vandtæt.

Jeg er rigtig glad for at lege med beton – ikke som en dille eller en altopslugende hobby – det er jeg slet ikke til – men fordi det gør det muligt at lave nogle flotte ting til haven til en billig penge. Jeg elsker haver med masser af blomster og pynt – Fru Pedersens HaveTante Grøn og  Bruuns Have for eksempel – prøv at se på deres sider – de bugner af inspiration.

Mon brug af rabarberblade egentlig kommer ind under ‘Stop Spild af Mad’ kampagnen? Jeg håber det ikke, for selvom rabarberstængler er lækre i kager og i mad, er selve bladet faktisk giftigt – og så er det jo rart at kunne finde noget andet at bruge det til.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

10 kommentarer til “Rabarber: Stænglerne i maden og beton på bladene”

 1. Nej, det kan jeg godt forstå – men du skal jo også have varer i butikken, og jeg kan forestille mig, at de vil give et helt andet udtryk end rabarberblade.
  Man skal passe på med “rabarber” og “refererer” og få det hele med. Jeg var ca. 10 år og havde hjulpet min mor med at lave rabarbersaft. Hun gik op og tog en lur, og jeg skulle skrive etiketterne.
  Det kom jeg til at høre for de næste 50 år – jeg havde skrevet “Rabarsaft”! Jeg cyklede en gang om ugen på landet og samlede ordrer på gårdene og fik lært af vores dejlige kommis, Egon, at det IKKE hed “leverposteg”, men leverpostej – men hva’ forstand har sådan nogle bette piger på det – endnu!

  Like

 2. Karen, måske du skulle få fat på et par blade fra en Gunnera – mine er meget flotte nu, senere bliver de måske for store.

  Like

  1. Nu skal jeg lige se, hvordan rabarberne bliver. Man kan jo heller ikke plastre hele haven til med beton 🙂 Men Gunnera er rigtig flotte. I Irland har de desværre udviklet sig til at være landskabsukrudt. Der er så sjældent frost, og de er udvandret fra haverne og har bredt sig voldsomt i naturen.

   Like

 3. Nu har jeg så lige startet min fridag, som skulle bruges på praktiske gøremål – der bare har været på vendt alt for længe – med et par timer rundt på forskellige blogge m.m. på grund af dit indlæg 😉
  Men hold nu op det har været et par hyggelige timer tilsat et stor potion havregryn og flere kopper kaffe. Så nu burde jeg være tanket på på den ene og anden måde til at give den en skalle inden jeg får besøg af en rigtig god veninde i eftermiddag. Og det jeg ikke når, det der roder og det der ikke er gjort rent. Tager hun heldigvis som det er ❤

  Så det bliver alligevel en god dag 🙂

  Like

 4. Kære Karen, jeg er rigtig glad for at du kunne lide min have og evt hente inspiration. Samtidig bliver jeg stolt og rørt over at blive nævnt sammen med Fru Pedersens Have og Tante Grøn. Dejligt at du har glæden ved din have, glæden er det vigtigste og du er jo i fuld sving. Hvis du har det lige som mig, så forsvinder tiden ud i det blå luft, haven er en af mine mediative rum :-). Kh Margit

  Like

  1. I haven løber tiden dobbelt så hurtigt som ellers, det har du ret i, Margit 🙂 Og jeg synes bestemt, at du hører hjemme i det selskab. Din have og din blog er skønne og en dejlig kilde til inspiration. Faktisk købte jeg et spejl hos Aarhusklunserne i går, som jeg vil hænge i haven, så det kan spejle blomsterne – inspireret af din hyggelige og kønne hule.
   Kh, Karen

   Like

Der er lukket for kommentarer.