Aloha Hawaii

Vi kalder den en hibiscus, og det hedder den da også. Men det er ikke så mange år siden, at sådan en blomst blev kaldt en Hawaiiblomst. Med alle de eksotiske associationer, der lå i det navn.

Billede6

Hawaii. Et paradis – hvidt sand, blå bølger, smukke mennesker, jungleklædte bjerge, hvis tinder forsvandt i varmedis. Fjernt fra dagligdag, regn og rusk – et sted, der var praktisk taget ligeså uopnåeligt for de fleste som en tur til Atlantis eller en fjern planet.

Og når man ser sådan en blomst – stor som en frokosttallerken og med silkepapirsblade – tænker man da også på noget eksotisk og fjernt, for lige netop den model ser man sjældent i en almindelig have på vores breddegrader, selvom der findes havehibiscus, der kan overleve her.

Den sprang op i min indkøbskurv forleden. Den havde kun én blomst – men hvilken. Og der var mange knopper. Nu står den sådan og overvælder.

Billede5

Det er nok en fiffig gartner, der har givet den ekstra gødning af en slags. Ellers var blomsterne vel næppe så store på en så lille plante? Men med lidt held og kærlig pleje håber jeg, at den vil overleve og blive gammel hos mig. Blomsterne bliver nok en mere naturlig størrelse med tiden, og det gør ikke noget. For den er måske en anelse prangende. Men lige nu har den en Wauwwww-effekt, der nok var de 25 kroner værd.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

5 kommentarer til “Aloha Hawaii”

 1. Ja jeg husker også Hawaii blomsterne fra da vi var børn ( i 80’erne) og af en eller anden grund, eller måske derfor, så har jeg aldrig være særlig vild med Hawaii blomster. Men for snart to år siden, fik jeg en opstammet Hawaii blomst til mors dag. Jeg var overbevidst om, at jeg hurtig ville få taget livet af den…. Men jeg har den faktisk endnu. Sidste sommer stod den i drivhuset, og den så lidt forkrøblet ud, da den kom ind i efteråret. Men nu strutter den på bedste vis, og blomster på ny hver dag…. Så… jeg er blevet helt glad for min Hawaii blomst – nok fordi jeg tænker på mine børn, hver gang jeg ser på den…. Så sommertider kan begivenheder eller andre tilfælde , få os til at se anderledes på tingene….
  Så jeg er sikker på, at du også bliver glad for din storblomstrende Hawaii …!!!

  Like

  1. Ja, det hele kommer an på sammenhængen og de associationer blomsten eller tingene skaber. Hvis man kender en træls en, der har en rød trøje eller en fransk bil, vil man ikke selv have en osv. Og hvis alle har noget, bliver det for almindeligt. Hibiscus var noget overrendt i 80erne, så de fik faktisk samme rolle, som kalanchoe har nu. Men måske står de overfor en renæssance? Der er jo så meget fra 70erne og 80erne, der er hot nu 🙂

   Like

 2. Aloha,og Go´Tirsdagsdag til dig også Karen,ja Hawaii Blomst var det store Hit i 8oerne,men sjovt nok hed Teen ikke Hawaiite men Hibiscuste.Men kønne det er de.

  Like

  1. Vi smagte en gang en mjød, der hed vikingeblod. Men dem, der lavede den sagde, at der var sådan en mangel på vikinger for tiden, så de brugte hibiscus til at give den røde farve – det lettede også på det søde stads, som mjød er 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.