En mand, der hedder Ove

Weekenden tilbragte jeg mestendels sammen med en mand, der ikke var min egen. Men bliv nu ikke forarget eller få ondt af den stakkels Bondemand over, at han har sådan en skidt kone. Manden var nemlig  ‘En mand, der hedder Ove’.

Billede4

En bog af Fredrik Backman. Endnu en morsom svensker – noget, man for ganske få år siden ville have forsvoret fandtes – altså før Jonas Jonasson præsenterede os for den  hundredårige og analfabeten.

Men tilbage til Ove. Ove er en bitter mand. Møgirriterende. Kontrollerer naboernes affaldssortering. Flytter cykler, der holder, hvor de ikke må. Skælder og smælder, når nogen kører i det bilfri område i boligforeningen. Rydder sne med millimeterpræcision. Boligforeningens sure mand. Naboen fra helvede.

Og alligevel kommer man til at holde uendeligt meget af Ove. Der ligger en historie bag Oves bitterhed. En noget trist historie. Livet har ikke været mildt mod ham. Han er 59, han er lige blevet fyret efter 30 år i jobbet, og hans elskede kone er lige død. Hende, der var farverne i hans liv, hvor han er i sort/hvid, som han selv udtrykker det.

Han vil også dø, og han prøver igen og igen at tage livet af sig. Det er han bare ikke ret god til. Det mislykkes gang på gang, ikke mindst, fordi hans nye naboer, en gravid iransk kvinde, hendes milde svenske mand (‘droget’), deres to børn – og katteskravlet, bliver ved med at blande sig i hans liv og have brug for hans hjælp.

For Ove er dygtig. Han kan lave alt og reparere alt. Han synes bare ikke, der er nogen grund til at snakke om det. Og så kan han godt lide, at der er lidt orden i tingene. Med Oves egne ord: “Mænd er det, de er, på grund af det, de gør. Ikke på grund af det, de siger”.

Bogen handler om venskab, om at blive ældre, om sorg, glæde og om kærlighedens mange ansigter. Den er rørende, morsom, sørgelig, og varm. Og samtidig er der velfortjente, grove hug til det system, vi – og svenskerne – har fået strikket sammen.

Ove kan du købe hos SAXO.com, der sendte mig bogen, så jeg kunne læse den og skrive om den – og om dem også, selvfølgelig. Så det her er altså det, man kalder et ‘sponsoreret indlæg’. Det gør jeg gerne. Jeg kan godt lide Saxo og har handlet hos dem flere gange. De har et kæmpe udvalg, og det er så meget nemmere at handle hos dem end at køre til ind byen, finde – og betale for – parkering (det kan Ove heller ikke lide), og bagefter køre hele vejen hjem igen. Jeg har også købt bøger til gaver hos Saxo. Det er ret smart, at man kan have én fakturaadresse og en anden leveringsadresse. Det sparer både køretur, parkering og en tur på posthuset. Hurra for nethandel.

Billede1

Fik jeg fortalt, at Ove kører Saab? Og altid har gjort det? Og at han mener, at en mands valg af bil viser, hvad han indeholder? Bondemanden kører også Saab. Det har han gjort i 20 år. Og han er helt enig med Ove.

Billede3

Næste weekend bliver det nok Bondemanden, der hygger sig med Ove, mens jeg er i gang med en anden bog. For hvad ville livet være uden bøger? Det tør jeg slet ikke begynde at tænke på.

Du kan læse et uddrag af bogen hos Saxo – her – ganske gratis. Mon ikke du har tårer i øjnene af grin, inden du har læst den første side færdig?

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “En mand, der hedder Ove”

 1. Hej Karen.
  Denne boganmeldelse er ret god. Jeg får i hvert fald lyst til at læse den. Lige i øjeblikket er jeg i gang med at læse “Andre folks penge”, Historien om den danske finanskrise – skrevet af Niels S
  Sandøe og Thomas G. Svaneborg. En dokumentar om finanskrisen og hvem der forstod at spinde guld på den. Den tager lidt tid at læse for at sætte sig helt ind i alle de mange pengetransaktioner og mændene bag.
  Merete

  Like

 2. Tusind tak for kigget, Karen! Jeg må sige, den forfatter hører ikke til dem, der går gennem livet med lukkede øjne og øren. Det er ikke mange beskåret at kunne sætte observationerne sammen, som han formår!

  Like

 3. Dejlig anmeldelse af en bog. Jeg får den nok ikke læst – men din beskrivelse giver alligevel anledning til smil og lidt eftertanke.
  Også god forårsmandag til dig.
  Jette

  Like

  1. Læs den alligevel, Jette. Den er helt klart en bog, du vil have godt af lige nu 🙂 Og hvis du, ligesom vores præst, er god til at inddrage litteraturen i dine prædikener, så er der stof der også.

   Like

Der er lukket for kommentarer.