Hjemmebagte bastogner – bastognekloner

En af mine yndlingssmåkager er bastogner – de der sprøde og kanelduftende hollandsk inspirerede småkager, der smager så godt til en kop te.

Billede2

Jeg tog udgangspunkt i Bagenørdens opskrift på Nemme sprøde julecookies med brunt sukker og brunt bagepulver, undlod nødder og chokolade og skar en anelse ned på melet.

Min færdige opskrift blev derfor:
125 gram blødt smør
1½ dl. farin
1 dl. rørsukker
1 æg
3  dl. hvedemel
1,5 tsk brunt bagepulver, der er bagepulver med krydderier til netop den slags krydderkager.

Fremgangsmåden var den klassiske: Pisk smør og sukker sammen til en luftig masse, tilsæt ægget og pisk det igennem. Bland bagepulveret med mel og rør det i blandingen.

Nu kan man vælge, om man vil have cookie-lignende klatsmåkager, eller om de skal være flade og supersprøde hele vejen igennem. Til cookie-lignende sætter man dejen på pladen (med bagepapir!) med to teskeer.

Til supersprøde deler man dejen i fire klumper og sætter dem i fryseren i et kvarter. Nu kan de rulles til pølser på ca. 1,5 cm i diameter, skæres i bidder også på ca. 1,5 cm, og lægges på pladen (med bagepapir!). Giv dem et tryk med en gaffel og bag dem  i 10 minutter på 175 grader med varmluft.

Så er der bastognekloner til alle. Små, lækre, sprøde – og  meget fine med deres gaffelstriber.

Billede3

Tak til Bagenørden, der uden tøven kastede sig over færdigkrydret bagepulver – det ville jeg aldrig have fundet på af mig selv. Færdigkrydret og færdigblandet er normalt fy-ord, men…. det virker altså fint.

Nu er mandagen ved at vokse ud af det tidlige morgenmørke, og månen er ved at gå ned.  Et smukt syn her fra min computerplads ved vinduet på førstesalen.

Billede1

Tid til at gå videre i dagens program, der byder på alt det sædvanlige – tur med hunden, arbejde, tur med hunden, aftensmad og aftenhygge. Det lyder ikke af meget i sådan en sætning. Som børns ‘ik’ noget’, når man spørger, hvad de har lavet i skolen i dag. Men vi ved, at det dækker over meget mere, ikke? Tusind oplevelser og gøremål, så igang, igang, verden venter.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Hjemmebagte bastogner – bastognekloner”

  1. Jeg afprøvede disse småkager i går.. Benyttede mig af retten til at tilføje nogle valnødder der skulle bruges og en rest mørk chokolade, de blev skønne.jeg lavede klatterne lidt større så det blev til cookies. De blev godkendt af familien. Jeg kan varmt anbefale en mini is kugleske med fjeder. Så bliver kagerne ensartede store, og e super nemt. Jeg bruger også en lidt større is kugleske med fjeder når jeg laver muffins,så komme der lige meget i hver form ( måske lidt nørdet ?)

    Like

Der er lukket for kommentarer.