Hvordan man får erantis til at sprede sig

Hemmeligheden bag succes med erantis er moderat dovenskab. Eller sagt med et andet ord: uforstyrrethed.

Billede3

Er man for flittig en luger, får man fjernet de små førsteårsspirer, og så sker der naturligvis ikke mere. Og fjerner man bladene, før frøstandene har smidt frøene, sker der heller ikke noget.

Erantis er fire år om at udvikle sig fra frø til blomst. Det er lang tid. Men de er værd at vente på. Når de små, seje nakker bryder gennem jorden, løfter hovedet og folder deres lysende, gule kronblade ud, er det da et rent mirakel. Med tiden kan de danne hele tæpper under de bare buske og træer , og det er en fryd for øjet i senvinteren, hvor ens øjne tørster efter lys og farver.

Billede14

Første år kommer der kun en lillebitte spire som den ved siden af den højre blomst på billedet herunder. Billedet er taget af Rita Marie Larsen, en blomsterelsker, jeg kender.

Ritas erantis
Foto: Rita Marie Larsen

Lad være med at luge den væk, selvom den ligner alle de andre små kimplanter af ukrudt, der kommer myldrende.

Året efter kommer den lille spire igen. Den er blevet lidt større, og nu har den fået en lille krave på, som du kan se nedenfor.

Billede2

Året efter kommer den igen med en større krave på, og året efter igen står den pludselig der og blomstrer – som en lille stjernesol.

Når erantis er færdige med at blomstre, sætter de frø. Vent til frøstandene er helt åbne, og frøene slipper frivilligt. Vil du have erantis andre steder, kan du samle frøene ind og så dem. Så dem bare med det samme. De kommer. Ellers bare lad dem drysse af sig selv. Myrerne hjælper også med at sprede dem, siges det.

Fjern ikke bladene, før de er helt visne og selv slipper løget i jorden. Selvom de bliver ranglede og halvvisne og ikke pynter mere, gør de alligevel gavn ved at suge næring ned til løget, der er udmattet af den lange blomstring.

Så let er det faktisk. De skal bare have ro til sprede sig, og når man først ved det, kan man nok godt holde sig i skindet med lugejernet, ikke?

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

11 kommentarer til “Hvordan man får erantis til at sprede sig”

 1. det var dog sjovt, for netop i dag hat jeg bestilt nogle erantisser hos min blomsterhandler. Her er de ikke så almindelig, at jeg kan få nogle fra naboen. I dag købte jeg alt hvad de havde af vinter- gækker!

  Like

  1. Så må du huske, at de skal have fred for at spredes. Hvor bor du, siden erantis ikke er almindelige? Vintergækkerne skal egentlig behandles på samme måde. De spreder også frø. Men dem skal du dele, når de har blomstret og sætte grupper af 3 sammen med 10 cm mellemrum. Så får du hurtigt masser af dem også, for de deler sig med sideløg. er det ikke dejligt?
   vh/Karen

   Like

 2. Da min datter var lille (ca. 2 år) så hun et tæppe af erantis. Til det var hendes kommentar: “er det majs mor?”.
  Selv elsker jeg erantis og tænker altid på den kommentar når de første erantis dukker op af jorden.

  Like

 3. Mojn i Skivholme!
  Vi har desværre ingen Erantis i Haven,selv om der er nogle 2o mtr væk herfra,så nu overvejer vi at spørge om vi må grave nogle op for de pynter jo så dejligt. Vintergækker er der rigeligt af, da jeg skulle grave et Æbletræ op fik jeg gravet Vintergækker op og smed Jorden i en Spand,og glemte alt om dem.nu blomstrer de lystig i Spanden
  God Onsdagsdag

  Like

  1. Jeg fik også mine første af naboen, og nu er de alle vegne, så skynd dig over med spaden og se bedende ud 🙂 En spand med vintergækker lyder dejlig – og når det er tilfældet, der har anbragt den der, er der jo endnu bedre.

   Like

   1. Ja de kommer tilbage tilbage i jorden jeg deler dem i to portioner og de kommer under de nye Æbletræer jeg har planet,og Naboen giver sikkert et par Erantis hun er en skøn lun Quinde og hendes Kæreste giver gode Råd med hensyn til anlæg af Stier og Terasser,han er Brolægger
    og så må jeg så fremover kalde mig Tilfældet da det jo var ce moi der anbragte Gækkerne i Spanden

    Like

Der er lukket for kommentarer.