Variation over den klassiske enebærgryde

Min far var altid meget stolt over, at han kunne lave Karolines enebærgryde. Faktisk pavestolt over det.  Han kokkererede, mens vi sad der og foldede små pap-Karoliner fra pap-trykke-ud-ark, som vi havde fået af den flinke Karolinedame i Brugsen.

Den originale opskrift er en anelse for ‘flødet’ til mine smagsløg.  Men smagen af enebær er så dejligt vinterlig. Den passer lige til snevejr og fygning.

Billede7

Derfor har jeg lavet min egen version – stadig med fløde, men med en lidt lettere gang på jord.  Og selvfølgelig med en slags kartoffelmos til. For gryderetter om vinteren er vel egentlig kun en undskyldning for at spise sig rumlemæt i kartoffelmos, er de ikke?

Til en god stor portion skal man bruge:

700 gram svinekød i tern
15 enebær
1 tsk hele peberkorn
2 hakkede løg
1 stor porre i tynde ringe
Frisk rosmarin – ca. 1 spsk.
Vand
1,5 dl fløde
Evt. lidt Maizena til at jævne med

Gok først peberkorn og dernæst enebær i  morteren og sæt dem til side. Brun kødet i lidt smør – i flere portioner, så kødet bruner og ikke koger. Hæld ternene over i en gryde. Kom løg og krydderier på panden og lad dem stege, til løgene er klare.

Billede6

Hæld løgblandingen over til kødet.

Kog panden af med vand, og hæld vandet over i gryden. Tilsæt mere vand, så kødet lige er dækket. Lad det koge stille i en lille times tid. Tilsæt porren og lad den koge med i et par minutter. Tilsæt fløde og lad det hele koge godt sammen. Smag til med salt og jævn eventuelt med lidt Maizena, hvis du synes, sovsen er for tynd.

Det er stadig en blød og lækker gryderet – men i stedet for den originale opskrifts 2,5 dl fløde og 2,5 dl cremefraiche 38 er der kun 1,5 dl fløde i. Og det er nok til at give den runde, bløde smag.

Billede5

Vi lavde mos af kartofler og græskar til. Og jo – vi blev rumlemætte. Der var endda lidt til dagen efter.

God fredag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Variation over den klassiske enebærgryde”

 1. Jeg må bede slagteren om at skaffe noget Klump vi har ingen Slagterbutik i Byen det er i Supermarkederne hvor der er Slagter,men de få deres udskæringer leveret

  Like

   1. ich weiss,men problemet er,at i vores gårdbutik er der ikke så meget Grisekød at vælge i mellem.de sælges mest som halve og resten er Udskæringer de kan komme af med det vil sige Mørbrad,Flæskesteg,Ribbensteg,Koteletter og Hack,og desværre mangler jeg plads til en Kummefryser til en Grisebasse

    Like

 2. Uhhhh Enebærgryde something I have not had in centuries .må være på tide,synes bare vores svinekød bliver fis tør hvis det skal simre i så lang tid .kunne være jeg skal lave det på Eisbein,men tihvertifald tak for at minde mig om denne skønne ret
  Go´Fredagsdag og go´Weekend

  Like

Der er lukket for kommentarer.