Sovs med druesirup og portvin til svinekød

Da vi holdt 10 års Skivholme-jubilæum, fik vi en flaske druesirup af en af vores naboer, der er vinavler. Druesaft fra deres egne druer kogt ind med sukker til en krydret, sød sirup.

Billede4

Sådan en sirup kan bruges til mange ting. Til at hælde på yoghurt, til is og til andre søde sager. Men også til sovs. En krydret, lidt vildtagtig sovs, der passer fortrinligt til svinekød.

Man skal bruge:

8 frosne tern fond

Billede1

(Kog fond på ben og frys det ned i isterningeposer  – så er der altid til at lave en god sovs)

1 dl vand
4 spsk portvin
4 spsk druesirup
1 kvist rosmarin
Salt og peber
1 dl fløde
Evt. Maizena til at jævne med og en anelse sovsekulør

Kog fond, vand, sirup op med en kvist rosmarin og fjern derefter kvisten. Tilsæt fløden, kog op igen og smag til med salt og peber. Et godt skud peber skader ikke. Jævn eventuelt sovsen med Maizena rørt ud i koldt vand.

Den ser ikke ud af noget særligt. Bare en lysebrun sovs. Men den smager uforligneligt.

Billede5

Som tilbehør til sovsen stegte vi en kotelet fra vores frilandsgris, og lavede et fad blandede grøntsager i ovnen. Hokkaido (den allesteds nærværende), gulerod, kartofler og et par hele rødløg – dryppet med lidt olie og krydret med rosmarin.

Billede3

Det er nogen tid siden, jeg lagde mærke til, at hvis jeg brugte speltmel til ting, der skulle vendes i mel før stegning, blev skorpen fint sprød. Da Helsebixen spurgte, om jeg ville teste nogle af deres produkter, var deres speltrasp et helt klart valg. Den kunne jeg godt tænke mig at prøve.

Koteletterne blev paneret i raspen. Først blev de vendt i æg og derefter trykket godt ned i raspen. Al panering har godt af at få tid til at sætte sig, så de fik lov at ligge på et skærebræt, mens vi ordnede grøntsager. Her et billede fra gårsdagens kaotiske køkken:

Billede2

Og var speltraspen så bedre end almindelig rasp? Nøh – faktisk ikke. Den vil jeg ikke købe igen. Almindelig rasp lavet af tørrede brødrester, man selv putter en tur i lynhakkeren er mindst lige så god.

Da jeg fortalte Bondemanden, at jeg havde fået tilbudt at prøve og anmelde en række varer fra Helsebixen, var han lamslået. Helsebiksen? Det lyder af gamle hippier, der ryger fjolletobak og spiser klid hele dagen, mente han. Som siger ‘sundhed’ med salvelsesfuld røst og er smask neurotiske. Hvorfor i alverden har har du sagt ja til det?

Jeg blev helt bange, for var det nu slut med god mad? Skulle vi spise ‘produkter’ i stedet for?  Men nej. Helsebixen er en webshop, der faktisk forhandler mange lækre sager og specialiteter, man ikke lige kan finde henne om hjørnet, når man bor på landet. I det hele taget er webshops en dejlig ting, når man bor på  landet. Portoen er rigeligt tjent ind ved ikke at skulle køre til byen og betale for parkering. Og så kan man være hjemme på landet noget mere.

Billede1

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Sovs med druesirup og portvin til svinekød”

 1. Go´Morgen!
  Jow Fond til en god Sovs er alpha og omega.og smagssæte den er jo heller ikke så ringe enda.
  men så kommer mit Spørgsmål:Hvor har du gemt Sovsen på Tallerkenen med den fine Kotelet????
  Go Torsdagsdag

  Like

   1. kender du udtrykket Skesovs.min konekan finde på at spise sovsen med ske så det kunne jo være at i havdedesammetendenser at nyde den til sidst med ske 8)

    Like

Der er lukket for kommentarer.