Sprød mandelkage med blødt fyld

Hyldeblomst og citron er altid godt. Kage er altid godt.

citron og hyld

En kage med sprøde mandelbunde og en creme af mascarpone, hyldeblomst og citron – så kan det ikke blive meget bedre. Søde sager og dessertkager er normalt ikke noget, jeg laver meget af. Heldigvis er der mange dygtige kagebagere, man kan finde inspiration hos, når man skal bruge en kage, der både er speciel og specielt god.

Og jeg skulle bruge en både speciel og specielt god kage som jubilæumskage.

kager

Den oprindelige opskrift stammer fra Sarahs Kager. Der er mange lækre, søde sager på hendes side… Jeg har stort set fulgt Sarahs opskrift, som du kan se her.

Jeg gentager alligevel opskriften her med de ændringer, jeg foretog, så jeg kan huske dem. For siden her fungerer nemlig også som min egen kogebog. Den, der erstatter ringbind og løse notater, der altid er væk, når man skal bruge dem. Det er nu engang lettere at bruge søgefunktionen end at bladre rundt i en stak udklip og notesbøger. Endnu en gang tak for, at vi lever i den tid, vi gør.

Bunde, 2 stk:
125 g blødt smør
125 g sukker
100 g hvedemel
50 g mandelmel
1/2 tsk bagepulver
1 tsk stødt kanel
(præcis som Sarahs bare med lidt mere kanel)

Creme:
250 g mascarpone (1 bæger)
1 dl koncentreret hyldeblomstsaft
Saft og skræl af en økocitron
1,5 dl creme fraiche 38%
Korn fra 1 stang vanilje
1 spsk flormelis

Blend mandler til mel. Pisk smør og sukker sammen. Bland mandelmel, hvedemel, kanel og bagepulver og rør det hele godt sammen.

Tegn to cirkler på et stykke bagepapir og brug det som skabelon til bundene. Tryk dejen i form mellem to stykker bagepapir (det med skabelonen øverst). Brug dejskraberen – det er meget lettere end med en kagerulle.

Bag bundene ved 180 grader og varmluft i 10 minutter. De er meget bløde, når man tager dem ud. Er de flydt for meget ud, så skrab dem tilbage i form med dejskraberen, mens de er varme. Lad bundene køle helt af, før de lægges sammen om fyldet.

Riv citronskallen og pres citronen.  Pisk fyldet sammen. Læg det på den ene kagebund og pres den anden oveni. Lad dem stå på køl i nogle timer – eller natten over.

Den oprindelige hyldeblomstcreme uden citron, syntes jeg var en smule for tam til de søde bunde, så jeg puttede også skal og saft fra en økocitron i cremen. En anden gang kunne jeg forestille mig, at lidt fintrevet ingefær i dejen og cognac i cremen kunne blive til en fantastisk voksen-kage.

Der blev lidt dej til overs, som jeg lavede til 4 små mandelbunde. De blev lavet til medaljer til prøvesmagning lørdag aften. At lave dem som portionskager er altså heller ikke nogen dårlig ide. Det er kager, der smager, så den lille tykke kagegud smiler. Tak for kage, Sarah!

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Sprød mandelkage med blødt fyld”

  1. Gode opskrifter kan man ikke få for mange af. Jeg er ikke så vild med de der 38%. Jeg tror, jeg vil prøve at dryppe noget 18% fri for væde.

    Like

Der er lukket for kommentarer.