Korkelm – sær og spændende

Korkelm. En mærkeligt voksende busk – ja faktisk et lille træ. Da jeg første gang så en gren fra en korkelm hos blomsterhandleren i Hammel, troede jeg, at det var sådan nogle eksotiske grene fra de varme lande, som man kun kunne købe hos blomsterhandlere. Det var i en juledekoration. Men jeg blev klogere, og det kan man jo altid blive.

Korkelm vokser faktisk rigtig godt her i Danmark. Især i sandet jord, hvor den kan sende uendelige mængder af rodskud ud og blive til et tykt og uigennemtrængeligt krat. Vi fik sådan et rodskud forærende for nogle år siden af min navnesøster, Karen, og vi plantede det bag maskinhuset, hvor det med tiden kunne vokse op og dække lidt. Det gik hurtigt.

Billede4

Om sommeren er den ikke noget særligt at se på. Bare grøn. Og bred. Men når den mister bladene, viser de spændende grene sig.

Billede5

Furede, vingede grene med et tykt, korkagtigt barklag.

De er meget skulpturelle, og en af de buske, man kan plante for også at have noget at kigge på i haven om vinteren, hvor grenenes former og farver er det, man lægger mærke til. Men hold godt øje med rodskud – især hvis du har sandet jord, og klip den til, før den bliver for stor til haven, for det bliver den.

Grenene er flotte i dekorationer, i små som store.

Jeg så en potte et sted med en klatrerose, der klatrede op ad en stor gren fra en korkelm. Det kunne vist være en god ide at kopiere næste sommer? For selvom det er efterår nu, er der jo faktisk ikke så lang tid til, vi skal til at planlægge næste års sommerpotter.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

4 kommentarer til “Korkelm – sær og spændende”

  1. Hej Karen
    Hvor er den blevet stor. Vi har netop plantet et skud i vores have – og selvom vi har lerjord, synes jeg at det er forsøget værd. Datter og svigersøn har fået 2 stk. – så det bliver rigtig spændende til foråret. 🙂

    Like

  2. hej i skivholme.ja den ser lidt spøjs ud.gad vide om den kunne trives i vores have
    go´´tirsdagsdag til alle

    Like

Der er lukket for kommentarer.