Hokkaido – begyndelsen på en madrejse med en grøntsag

‘De er så flotte, men hvad bruger man dem egentlig til?’ spurgte en af vores gæster. Og det kan da være et meget godt spørgsmål, hvis man ikke er blevet ven med de ikke så store, men smukt orangelysende græskar.

Picture1

‘Alt muligt’, svarede jeg – og tænkte i det samme, at det var et rigtigt dårligt svar, så jeg fortsatte med at forklare om mos, om brød og kager, om ovnstegte skiver med honning, olie og chili og om suppe. Den dejlige græskarsuppe med ingefær, løg, kartofler, karry og chili.

Og så gik jeg ud i fyrrummet, hvor jeg nu opbevarer min hokkaidohøst

Billede5

og hentede et ind i køkkenet.

Billede7

Et pragteksemplar på 2,5 kilo. Så store bør de egentlig slet ikke blive, men den varme sommer har givet græskarrene ekstra størrelse – og så er der jo bare så meget mere mad i dem.

Hokkaido er nemme at dyrke, hvis vejret arter sig, og sneglene holder sig væk. Jeg sår dem i avispapirpotter i maj og planter dem ud i jorden omkring Grundlovsdag. Så skal de bare vandes og gødes. I begyndelsen kan man skærme de små, sprøde planter med lidt fiberdug mod vejr og vind, men de vokser hurtigt og kan snart klare sig selv.

Når de er modne, skal de plukkes og hærdes af et par dage ved stuetemperatur. Så kan de opbevares køligt, men frostfrit, og de holder i måneder. Mine står i fyrrummet i den gamle stald. Der er ikke varmt – fyret skal jo ikke varme fyrrummet op, men resten af huset – men frost bliver der ikke. Det bliver også der, mine dahliaknolde skal overvintre i år.

Hokkaidoen her ender i flere forskellige retter over de næste dage, så følg med og få også dit græskar brugt op – jeg vil ikke sige ‘stop madspild’ – for det kommer slet ikke på tale. En fordel ved hokkaidoer er nemlig, at også skrællen kan spises. I aften laver jeg suppe. Opskriften kommer i morgen, og så bliver det ellers tid til brød, muffins, pastasauce – måske så mange ting, at jeg er nødt til at hente et græskar mere. Og finde på flere retter med det?

Nu vil jeg dog hellere ud i det skønne vejr og se på alle de ting, der også lyser smukt orange her i begyndelsen af oktober.

Billede6

For eksempel en sart orange dahlia, og kanten af skoven.

Billede4

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Hokkaido – begyndelsen på en madrejse med en grøntsag”

  1. Hokkaidoen er smuk og smager dejligt. Så jeg har købt flere til en meget fordelagtig pris, bager dem i ovnen – med skræl selvfølgelig – laver mos og putter det i min ven, fryseren. Så er der frit slaw, når de er alt for dyre i supermakedet hen på vinteren. Jeg vil også prøve at lave marmelade i år – så må jeg se, hvordan det går!

    Like

Der er lukket for kommentarer.