Den nordiske, spiselige have

Gør din have NORDISK! var et af budskaberne på Food Festival. Nordisk haveglæde med nordiske træer, buske og urter. På Food Festival fik jeg en hyggelig snak med Lone Skjødt, der er havearkitekt, og som arbejder for at få flere til at dyrke nordiske og spiselige planter i haven. Planter til gavn og glæde.

Hun stod for en køn lille have udenfor Planteriget – en have af sammenstillede potter med danske/nordiske planter, der allesammen kunne fryde både øjet og smagsløgene. Alle planterne var spiselige, helt passende til netop Food Festival.

Picture11

Udover frugttræer, frugtbuske og krydderurter var der strandasters, Sankt Hans urt, vilde roser, skovjordbær og skovmærker, røllike, vejbred og meget, meget mere.

Der er god mening i at dyrke nordiske planter i Norden, og grunden til, at jeg vælger at skrive om Lone og hendes havearkitektfirma Grønne Glimt, er ganske enkelt den, at jeg er så enig i hendes filosofi om, at planter, der hører til på vores breddegrader, også er de planter, der vokser bedst her. De kan tåle at leve i vores haver, og de passer til hinanden som ude i den natur, de stammer fra.

De henholdsvis våde og tørre somre, vi har haft i de seneste år – for slet ikke at snakke om de hårde vintre – har slået masser af planter ihjel i haverne. Men dem, der består, er de nordiske planter. Dem, der kan tåle mosten.

Så hvis man gerne vil have en frodig have, der blomstrer næsten hele året, hvor man ikke skal græde over døde planter efter hver vinter eller over misvækst om sommeren, er det planter fra vore breddegrader, man skal gå efter. Og er planterne tilmed spiselige, er det da kun en ekstra fordel.

Man får noget kønt at se på, og man kan lave den lækreste mad.

Picture1

Er du i tvivl om plantevalg kan en som Lone (hvis visitkort i øvrigt er trykt på en lille pose med frø af Stolt kavaler, god ide, ikke?)

Picture2

hjælpe dig – ligesom der er god mening i at gå på biblioteket, at google og at snakke med andre have- og madtosser – og måske bytte planter med dem? Haverne bag husene i Den Gamle By i Aarhus er også en god inspirationskilde.

GO GREEN – GROW NORDIC! som det hedder på godt dansk.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.