Food Festival 2013 – en rigtig god oplevelse

Food Festival – hvor skal jeg skal starte og stoppe? Det er helt sikkert, at jeg ikke får det hele med. For i år var der endnu mere at se på, endnu mere at smage på og endnu flere begejstrede producenter at snakke med. Så lad mig starte med at sige, at årets Food Festival får et klokkeklart 12 tal. Både for indhold og organisation. Det havde de gjort godt. Og kønt.

Picture4

Bondemanden og jeg tog derind fredag, da de åbnede. Udstyret med festivalarmbånd gik vi på opdagelse. Først en hurtig orienteringstur – og så den langsomme, hvor vi gav os tid til at snuse, smage, spørge og snakke (og købe lidt ind).

Føste stop var Samsø, hvor vi smagte på kartoffelkanapeer – sikke en god ide. Små pindemadder med en lækker skive Samsø kartoffel som brød og lækkerier ovenpå. Og så fik man oven i købet en brochure med ideer til kartoffelkanapeer med, så man kan lave dem selv – men blev selvfølgelig mindet om, at kun kartofler fra Samsø er opgaven voksen.

Picture2

Forbi Dyrenes Beskyttelse, hvor vi snakkede ko-velfærd – vi kan godt komme med i deres certificerede program med vores kødkvæg, siger de – vi lever op til de krav, de stiller med hensyn til foder og ko-egnet livsstil. Det vidste køerne nok godt, men det var da rart at høre.

Videre til næste Ø – Bornholm denne gang. Masser af lækker mad at købe og smage på. Især vil jeg nok fremhæve de nordiske pestoer – udover at kunne købes, ja så giver de også inspiration til, at man selv forsøger sig med diverse havepestoer. Og inspiration var jo det, vi primært var kommet efter.

Picture3

Som forventet var Planteriget overvældende. Se, hvor smukke kål kan være.

Picture6

Der var rig lejlighed til selv at eksperimentere med at lave salater med kål – til at smage på mange forskellige slags gulerødder fra Marienlyst gartneriet nede i Harlev og meget mere. Fine, pyntelige svampe var der også – sådan nogle er en dekoration i sig selv.

Picture10

Og så var der de spiselige potteplanter fra Gasa Bøg. En frodig og grøn stand.

Picture7

Der var mange sjove og spændende planter til haven og vindueskarmen. Hvidløgspurløg, spændende jordbær, krydderurter som stevia og flotte, flotte chili- og peberplanter. Hvor er det en god ide, at man kan gøre sine vindueskarme spiselige, hvis man ikke har have, og at planterne dyrkes, så de faktisk kan overleve i en vindueskarm med den rette pleje.

Den spiselige have var også med – men mere om det i løbet af ugen, for der talte jeg længe med havens mor, havearkitekt Lone Skjødt, og fik tips og tricks, så det kommer der mere om i et separat indlæg.

Picture11

Spiselige planter fra have og natur var der i det hele taget fokus på. Sjovt nok, at det regnes for nyt og spændende. Spændende er det – det er dejligt, at gå sig en tur og plukke aftensmad – men nyt er det ikke. Vi har altid gjort det, som man jo også kan se af opskrifterne her på bloggen, og nu er vi pludselig blevet moderne. Herligt. Men går det af mode igen, vil vi nu nok stadig plukke hyld, mirabeller, svampe, rønnebær, hyben, skovsyre og meget mere. Er du i tvivl om, hvad der kan spises og hvordan, er der kommet en ny bog om spiselige planter. Måske en ide til ønskesedlen.

Picture8

Området Havet.

Picture12

Det var overvældende, og de flinke fiskemænd gav gerne opskrifter og tilberedningstips videre, så de skal også have deres eget indlæg – med opskrifter – når jeg har prøvet dem af i løbet af ugen.

I det hele taget var festivalen en rigtig dejlig oplevelse – de havde endda sørget for nogle køer, så os fra landet ikke skulle føle os alt for langt hjemmefra.

Picture13

Vi kommer igen til næste år!

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.