Årstidens gode tilbehør til grisesteg

Haven bugner af lækre grøntsager. Squash i alle former og farver, fennikel, spidskål, kartofler, hestebønner, almindelige bønner og masser af krydderurter. I drivhuset er der chili – både stærke og milde, og tomaterne er ved at få lidt sommerkulør.

Billede1

På onsdag kommer årets halve gris. En af de gode grise, der hele deres liv går og hygger sig og får lov at bruge deres ben til at løbe på – og deres tryner til at rode med. Et herligt griseliv, der giver herligt grisekød. Derfor har vi haft travlt med at spise op af sidste års gris – og finde på lækkert tilbehør til grisestegen.

I weekenden tog vi det sidste stykke kamsteg, som vi stegte med koriander og fennikelfrø – en blanding, der klæder svinekød helt urimeligt godt. Opskriften på den finder du her.

Billede6

Stegen var stor – der var til tre dage plus pålæg. 

Den første dag fik vi steg med sprød svær, dampet spidskål, en klassisk løg og fennikelblanding og nye kartofler.

Billede5

Opskriften på fennikel og løgblandingen finder du her – jeg lavede den sidste år sammen med laks, som den også er forrygende til.

Og dampet spidskål – er der nogen grund til direkte at lave en opskrift på det? Det synes jeg nok, for der er en hemmelighed: en smørklat og lidt hakket mynte. Det løfter spidskålen op på et helt andet plan. Prøv selv.

Man skal bruge:

1 spidskål – fintsnittet
1/2 dl vand
1 spsk smør – godt økosmør er bedst
2 spsk hakket mynte
1/2 tsk salt

Put kålen i en gryde med en sjat vand i bunden. Drys med salt og kom smørklatten ved. Damp kålen i cirka fem minutter, og tag så låget af og lad vandet koge væk. Bland med den hakkede mynte.

Sådan – værd at prøve.

I de næste dage kommer der mere tilbehør til grisestegen – efterhånden som vi finder på nyt og får det lavet.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Årstidens gode tilbehør til grisesteg”

 1. Mojn
  Lyder godt,har smagt hindsholmgrisen og grisen fra vores lokale gård.og det er som vi siger mumsfilibaba,btw jeg er helt vild med de bønner på billedet øverst oppe

  Like

   1. jep jeg ved det syd for grænsen hedder de Fava Bohne Pferde Bohne Sau Bohne og sjovt nok er den jo i familie med Lathyrus jeg har elsket dem siden min barndom vi fik dem med bacon og kartofler

    Like

Der er lukket for kommentarer.