Små hvide stjerner

De små lysende hvide blomster, der blomstrer i hegn og på grøftekanter lige nu, er fladstjerner. De vokser vildt i vores hegn,  og de ville også vokse vildt nede i engen, hvis ikke lige køerne åd dem. Køer har nemlig ikke så meget sans for det æstetiske aspekt af blomster. De ser mere deres kulinariske potentiale.

En morgen stod jeg og kiggede på en yndig, lille lyserød blomst i engen, mens jeg spekulerede over, hvad det nu var for en. Så kom Vita – den gamle førerko – og haps – ikke mere yndig, lille lyserød blomst. Men nu blomstrer fladstjernerne i hegnet og lyser op i det saftigtgrønne græs.

Billede3

Græstynde stængler og et mylder af stjernelignende, hvide blomster. Faktisk har de kun 5 kronblade, men de er så dybt fligede, at det ser ud som om, der er dobbelt så mange. Deres navn er Stellaria på latin, og de er i familie med nelliker. Den fladstjerne, der vokser hos os, hedder Stor Fladstjerne. Det er den ikke – stor altså – den hedder det kun, fordi der er nogle arter af fladstjerner, der er endnu mindre.

Billede2

Men stor eller lille – den er lysende køn og livskraftig. Sådan en lille blomst, man bliver glad af at se på.

God weekend.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Små hvide stjerner”

 1. Hans, sådan en djævel tog jeg for mange år siden med hjem fra USA, og alle forretningsfolkene i flyveren fra København til Sønderborg var helt vilde med den; dog synes jeg, at den er slem til ikke at tage HELE pæleroden med op!

  Like

  1. den er jo nok blivet forbedret,men ja,kommer an på jordbundsforholdende jeg har også haft problemer med de rødder ind i mellem, så må man jo hælde kogende saltvand i hullet. 8)Gevaldi har også en af slagsen men den er helt annorlunde 8) som man sager hinsidan sunnet.

   Like

 2. Jeg er så heldig, at der er et lille sted nederst i haven, hvor fladstjernerne vokser i græsset. Én gang var jeg ude i haven og så, hvorfor jeg altid har haft (alt for) mange tidsler i haven hvert år. Ind over min hæk kom fodboldstore kugler af tidselfrø svævende. Ovre i grøften og på marken overfor har der altid været mange tidsler. Marken til en anden side har været græsmark, og den blev aldrig slået, så den var leveringsdygtig i mælkebøttefrø; nu ser det ud til, at der skal dyrkes på den – så måske bliver der færre mælkebøtter der for eftertiden – inde i min gode jord bliver store og flotte. Måske jeg skulle have høns eller kaniner 🙂

  Like

  1. Der er ikke meget, de små sorte køer er mere vilde med end mælkebøtter. På hestemarken overfor vores står der masser af mælkebøtter – men i engen er der ikke en eneste 🙂 Høns skulle også være gode til at luge – og til at sætte ud mellem hindbærrene for at æde larver.

   Like

 3. Go`Morgen i det Jydske.
  Mange vildtvoksende planter er betydelig smukkere end avlede.fks synes jeg en dyb blå eller nærmest purple farvet tidselblomst er noget af det smukkeste.
  Go Lørdagsdag og WE

  Like

  1. Ja, hver ting på sit sted – en stor agertidsel er smuk – ikke mindst når den blomstrer. Men tidsler inde i haven er en ret træls ting – og en uplejet græsmark med masser af tidsler er heller ikke noget kønt syn – slet ikke, når tidselfrøene blæser i dyner ind over haven 😉

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: