Blød dej – uendeligt nyttig

Jeg tror, de fleste, der bager tit, har det ligesom mig. De har par forskellige slags dej, som de bruger med variationer til de ting, hvor det nu er den slags brød, der er egnet. Jeg har tre standarddeje, som jeg bruger igen og igen. En grov, en mellem og en blød. Dem vil jeg fortælle lidt om over den næste tid. I dag handler det om blød dej. Den uden grovheder.

Den dej, jeg altid bruger til burgerboller

– som efter min mening skal være bløde, så de ikke skubber fyldet ud, når man bider i dem – er med variationer den samme som den, jeg bruger til pølsehorn

Billede1

til krydderboller og til de fineste kardemommegifler.

Billede2

Til grunddejen skal man bruge:

60 g smør
600 g godt bagemel

3,5 dl vand

1 pk gær

1 spsk sukker

1 tsk salt
 
+ ‘diverser’ til at variere lidt med.

F.eks. 1-2 tsk kardemomme til krydderboller, hveder og kardemommegifler.

Eller æg til at smøre med og sesamfrø til drys, når det er burgerboller, man vil lave.

Fremgangsmåden er også den samme til det hele:

Smelt smørret, rør gæren ud i vandet, mål mel af og bland det med salt og sukker. Hæld så smør og gærblandingen i og rør og ælt det til en ret blød dej. Lad dejen hæve 1 times tid og slå den ned. Er det gifler, du vil lave, skal du dele dejen i to dele, som du flader ud til to runde, flade stykker. Skær hver cirkel ud i seks lige store dele og rul dem fra den brede ende til et fint horn.

Billede2

Lad dem efterhæve en times tid og bag dem  15 – 17 minutter på 200 grader.

De er egentlig bare en variation over krydderbollerne – keine Hexerei – men de bliver så fine.

Der er flere muligheder for at variere. Man kan komme rosiner i, pensle dem og drysse dem med perlesukker – vupti er de teboller. Man kan rulle en klat syltetøj ind i giflerne – eller undlade kardemommen og putte skinke og ost ind i dem. Man kan krydre med revet appelsinskal og lidt grofthakket chokolade – halvt kage, halvt bolle. Eller noget med chili. Man kan – ja man kan så.

Det er nemlig fuldt tilladt at lege med maden.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

7 kommentarer til “Blød dej – uendeligt nyttig”

 1. Da mine børn var små, lavede jeg den regel, at man ikke skal have skæld’ud, når noget er et uheld; så det bliver heller ikke kommenteret, når nogen spilder på dugen 🙂

  Like

 2. Din dej ser meget god ud, som den ligger der på bordet, og man kan se skærefladen; det tegner godt. Her hos mig er det kun tilladt at lege med maden, INDEN den kommer på bordet!

  Like

 3. Mojn i Skivholme!
  Hvad vil der ske hvis jeg skifter Vandet ud med Mælk???? =D
  Go´Tirsdagsdag

  Like

Der er lukket for kommentarer.