Blød dej – uendeligt nyttig

Jeg tror, de fleste, der bager tit, har det ligesom mig. De har par forskellige slags dej, som de bruger med variationer til de ting, hvor det nu er den slags brød, der er egnet. Det her er den, jeg kalder ‘blød dej’. Den dej, jeg altid bruger til for eksempel burgerboller, krydderboller, gifler og pølsehorn.

Burgerboller skal være bløde, så de ikke skubber fyldet ud, når man bider i dem. Det skal den også gerne være til pølsehorn,

Billede1

til krydderboller og til de fineste kardemommegifler.

Til blød dej skal man bruge:
60 g smør
600 g godt bagemel
3,5 dl vand
1 pk gær
1 spsk sukker
1 tsk salt
+ ‘diverser’ til at variere lidt med. F.eks. 1-2 tsk kardemomme til krydderboller, hveder og kardemommegifler. Eller æg til at smøre med og sesamfrø til drys, når det er burgerboller, man vil lave.

Fremgangsmåden er den samme til det hele: Smelt smørret, rør gæren ud i vandet, mål mel af og bland det med salt og sukker. Hæld så smør og gærblandingen i og rør og ælt det til en ret blød dej. Lad dejen hæve 1 times tid og slå den ned.

Er det gifler, du vil lave, skal du nu dele dejen i to dele, som du flader ud til to runde, flade stykker. Skær hver cirkel ud i seks lige store dele og rul dem fra den brede ende til et fint horn.

Billede2

Lad dem efterhæve en times tid og bag dem  15 – 17 minutter på 200 grader.

Giflerne er egentlig bare en variation over krydderbollerne – keine Hexerei – men de bliver så fine.

Der er flere muligheder for at variere. Man kan komme rosiner i, pensle dem og drysse dem med perlesukker – vupti er de teboller. Man kan rulle en klat syltetøj ind i giflerne – eller undlade kardemommen og putte skinke og ost ind i dem. Man kan krydre med revet appelsinskal og lidt grofthakket chokolade – halvt kage, halvt bolle. Eller noget med chili. Man kan – ja man kan så.

Det er nemlig fuldt tilladt at lege med maden – det er oven i købet sjovt.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Blød dej – uendeligt nyttig”

 1. Da mine børn var små, lavede jeg den regel, at man ikke skal have skæld’ud, når noget er et uheld; så det bliver heller ikke kommenteret, når nogen spilder på dugen 🙂

  Like

 2. Din dej ser meget god ud, som den ligger der på bordet, og man kan se skærefladen; det tegner godt. Her hos mig er det kun tilladt at lege med maden, INDEN den kommer på bordet!

  Like

 3. Mojn i Skivholme!
  Hvad vil der ske hvis jeg skifter Vandet ud med Mælk???? =D
  Go´Tirsdagsdag

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: