Spicy sesamlaks med fennikel og løg

Laks er en fisk, der kan tåle noget krudt. Det er ikke en af de sarte, hvis smag kan overdøves af hvadsomhelst, og derfor holder jeg så meget af den. Jeg er meget glad for krudt i maden, hvis ikke I har opdaget det endnu. Så laks er godt. Dem, der kalder den ‘havets lørdagskylling’ – ja, dem om det.

I går lavede vi en variation over de spicy laksetern – med de samme to dipsaucer, men med sesamstegt fennikel og ris til, så det blev en hel hovedret.

Man skal bruge:

2 laksefileter (én pr. mand)
2 spsk limesaft
2 spsk soya
1 tsk sambal oelek
Sesamfrø
Olie til stegning – rapsolie er fint
1 fennikelknold
1 løg
Sesamolie og sesamfrø
Ris
– gerne basmatiris

Bland limesaft, soya og sambal oelek og vend laksen i blandingen. Lad den stå mindst en halv time og marinere.

Billede1

Drys den marinerede laks med sesamfrø og steg den i lidt olie eller smør på panden. Vend den meget forsigtigt, så alle frøene ikke drysser af. Alternativt kan du lægge folie over panden, så laksen bliver stegt på undersiden og dampet på oversiden.

Skær fennikel og løg i meget, meget tynde skiver. Hvis man kan håndtere et mandolinjern, er det godt. Hvis ikke, bør man bruge en kniv og lidt tid.

Billede2

Steg grøntsagerne i lidt sesamolie på svag varme, til de falder sammen – men stadig har bid. Drys med sesamfrø.

Server med ris til – og de to dipsaucer. Den klassiske sur-sød-stærke og den syrligt-salte med eddike og soya. God mad med masser af krudt i – hæld ikke for meget dipsauce over risen til at starte med. Det er lettere at putte mere på, end at tage det væk igen.

Billede4

Er der nogen derude, der kan lære mig at bruge en mandolin uden at skære mig? Jeg har en – men Bondemanden har konfiskeret og gemt den. Jeg kan nemlig ikke bruge den uden at ende på skadestuen. Der må være et system – men jeg synes ikke rigtig, jeg kan finde det? Eller skulle jeg have købt en, der var dyrere end en halvtredser? Og ikke have brugt alle min lommepenge på blomsterløg?

Billede3

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Spicy sesamlaks med fennikel og løg”

 1. Jeg har haft købt flere og i forskellige prislege. Jeg må simpelhen være Mandolin-idiot. for uanset om jeg bruger holderen eller ej, så kan jeg ikke finde ud af at slice på en elegant måde. Jeg ender altid med at kaste skidtet bort og må gøre det old fasion way. Troede i en lang periode at det var pga. jeg havde købt for billigt og derfor var skærebladet sløvt. Jeg er i tvivl om det stadig er tilfældet eller om jeg bare er mandolin-mongol.
  Er der noget som kan give mig et hint til hvad jeg gør forkert?

  Like

 2. Da jeg engang købte et micro-jern i USA, købte jeg også en speciel handske, som skulle sikre, at der ikke kommer kød med i retten. Hører der ikke en holder med pigge med til jernet, så man kan sætte grøntsagen fast, når man nærmer sig enden – og holde oven på holderen?

  Like

  1. Jo, men piggene er så lange, at de stikker igennem grøntsagen, der skal snittes. Hvis man så sætter den fast kun i spidserne, holder den ikke godt nok. Det er nok en i for dårlig kvalitet, jeg har købt.

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: