Kur mod vinterdepression?

Det er den tid. Den tid, hvor mange klager over vinterdepression. De regnfulde dage, hvor skyerne hænger helt nede mellem græsstråene, og hvor det aldrig bliver rigtig lyst, tager modet fra dem.

Selvom man ikke lider af vinterdepression, tørster ens øjne efter lys og farver. Man har nok – igen i år – glemt, at solhverv ikke er en pille, der virker med det samme. Uendeligt langsomt går det i starten, og man mærker ikke, at dagen tiltager. Men… man ved det jo. Og den tiltro til, at naturen går sin gang, er nok til at opmuntre mig. Og selv på en grå regnvejrsdag er der farver, når man bare kigger efter dem.

Et par hyben på rosenbuskenes dryppende grene.

Billede1

Hidsigtgrønne tuer af mosebunke, der vokser med det samme, når temperaturen er over nul.

Billede4

Det disede landskab, der er fyldt med farvenuancer – græsset, de brune og sorte grene, mørktgrønne grantræer og alle nuancer fra perlegrå til skifergrå i skyerne.

Gå ud og kig efter. For at lære at se, må man kigge.

Billede3

Og inde – jamen, hvem siger dog at man skal leve i sort/hvid der? Måske et modeblad eller to, men hvad har de med det virkelige liv at gøre?

Tag blødt og lunt tøj på og tænd lys.

Billede5

Køb hyacinter. Spis appelsiner. Lav mad med ildsprudende krydderier. Læs bøger – det er nu, der er tid.

Men først og fremmest – gå ud hver dag, mens det er lyst, og lad øjnene feste på det, der nu engang er der – også på den her årstid. Og før man ved af det, er det sidst i januar, hvor man pludseligt begynder at mærke, at dagen tiltager – lidt mere.

God onsdag.

 

 

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Kur mod vinterdepression?”

 1. Jeg synes altså godt man kan mærke det er smule om eftermiddagen – selvfølgelig mest på de ikke helt så grå dage.
  Har været i haven 1½ time i eftermiddag – ja, faktisk til efter det var blevet mørkt – SKØNT !
  Blev ski´ da helt opstemt, da jeg blandt andet fik øje på en stor fed RØD rabarberspire 🙂

  Og jeg var så heldig at få flere nye havebøger til jul 🙂

  Og lige om snart bliver det tid til at fylde vindueskarmene med lidt forårsløg, inden de sådan for alvor bryder igennem derude i haven og en ny sæson er i gang 🙂

  Det går den rigtig vej nu, selv om det er med små skridt – her i starten.

  Like

  1. En rabarberspire – så er der håb forude 🙂 At være i haven til det bliver for mørkt til at se ordentligt er bare så dejligt, for man opdager jo først, at det er blevet så sent, fordi man ikke kan se mere, fordi man har været så optaget af det, man har gang i. Og som det hedder på amerikansk: babysteps – sådan starter vi, og i marts springer vi fremad med mere og mere lys. Når man i maj er i haven, og det er ved at blive mørkt, så er klokken jo over ni.

   Jeg har hyacinter alle steder i huset nu – er helt vild med synet og duften – og apropos havebøger fik jeg Camillas Køkkenhave – nu skal der gang i de mere aparte farver ‘grønt’. Men egentlig er min største kærlighed i haven stauderne. Deres råstyrke og cyklus er jeg vild med. Og løg… og knolde…. tænk, at sådan nogle små runkne knolde kan blive til de prægtige georginer – miraklernes tid er aldrig forbi!

   Like

 2. Go´Morgen i det Jydske.
  Et godt Råd, Karen,som mange burde følge,det vil lette Livet for mange,og spare på Budgettet.
  og en go`Helligdag til alle

  Like

Der er lukket for kommentarer.