Nakkekam med koriander- og fennikelfrø

I går – Helligtrekongersaften – stegte vi et stykke nakkekam fra den gode gris. Nakkekammen var oprindeligt så stor, at der rigeligt blev tre pæne stege ud af den. Den første blev til pulled pork, den næste blev til helstegt steg med koriander- og fennikelfrø.

Koriander og fennikel er gode til gris – ligesom salvie er det – og de giver på en gang lethed og dybde i smagen. Et godt makkerskab.

Man skal bruge:

1 nakkesteg på godt et kilo
1 spsk korianderfrø
1/2 spsk fennikelfrø
Salt og vand

Start med at ridse sværen – hvis der er svær på – det er der langt fra altid, når man køber en nakkesteg. Det er lidt besværligt, for sværen er svær at skær’.  Man skal bruge en meget, meget skarp kniv – jeg bruger en skalpel – og man skal passe på fingrene. Dem kan man jo få brug for en anden gang.

Billede1

Giv frøene et gok i morteren, så de går lidt i stykker og slipper duften ud. Og smør stegen godt ind i frø og salt.

Billede2

Hæld et glas vand ved stegen. Sæt ovnen på 175 grader og sæt stegen ind i en kold ovn. Den er færdig et par timer efter. Stik i den hvert kvarter efter halvanden time og se på væsken, der løber ud. Den skal være klar. Hvis sværen ikke er sprød, så giv den grill, til den bobler – men under opsyn. Det skal jo nødigt gå, som der står på et skilt i min svigerindes køkken: Maden er klar, når røgalarmen går i gang.

Lad stegen stå lidt og samle sig, mens du laver sovs af stegeskyen. Her er en fedtseparator igen nyttig. Sidst jeg skrev om den, vidste jeg ikke, hvor man kunne få sådan en dims længere, men Tine Møller var så sød at oplyse om, at den kan fås hos H W Larsen i Kødbyen, og at de også har en webshop.

Si stegeskyen – den er fyldt med frø – og hæld den i en gryde. Fedtet skal ikke bruges til noget (jo – til fuglemad). Kog skyen igennem, jævn den og tilsæt eventuelt lidt kartoffelvand og en dråbe sovsekulør, hvis du vil have rigtig brun sovs.

Skær sværen af og skær den i portionsstykker, skær stegen i ikke for tynde skiver, og spis din gris med glæde.

Billede3

I dag er det Helligtrekongers dag, og julen er helt forbi for denne gang. Vejret byder på regntåge, og formiddagen på oprydning og rengøring. Mon ikke eftermiddagen skal bruges på en lang tur med hunden og en tur ud for at købe lidt hyacinter og primula? Der bliver sådan lidt trist, når julepynten forsvinder, og øjnene tørster efter farver og lys.

Måske kommer der sne i næste uge, så verden igen kan blive lyst op? Så man kan gå på marken uden af falde i et traktorspor i mørket?

God søndag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

7 kommentarer til “Nakkekam med koriander- og fennikelfrø”

 1. Det kunne min søn også i dag – han ringede på vej hjem fra en ældre dame, som havde solgt ham sin fiskegryde med låg fra Copco, smuk rød og så ud som var den lige kommet fra en forretning – og nu kommer det – prisen var 200 kr. For mange år siden købte jeg i Seattle min blå KitchenAid og i en specialforretning en professionel omformer (så kan jeg også lade alt mulig andet med amerikansk stik op). I butikken i Verona købte jeg engang en super, tung kødøkse – det ville lige være noget for dig, hvis du selv parterer en halv gris (og den kan “vappe” et par gode koteletter som ingenting). Taber man ikke hovedet, men husker at tænke sig godt om, inden man handler, så er der ikke noget at fortryde! Jeg er hurtig til at beslutte mig, men aldrig overilet; er jeg det mindste i tvivl, skal jeg ikke have noget.

  Like

  1. Ja, som det tyske ordsprog lyder: Im Zweifel dann Nein.

   Jeg er en stor tilhænger af KIS – Keep It Simple – også i køkkenet. Alle de mange overflødige maskiner, man kan få, betyder jo, at man skal bygge til for at få plads 🙂

   Like

 2. Det, man ikke kan få hos HW Larsen, er ikke værd at eje. Han sliber også mine knive. Dog fandt jeg hos en lignende butik i Verona nogle helt vidunderlige og smukke ting for mange år siden, bl.a. et trøffeljern, som jeg bruger til meget forskelligt, da det indstilleligt. Her i huset kommer al sværen på bordet – der er alligevel ikke meget ved sej svær den næste dag! Den skik har mine børn altid godt kunnet lide.

  Like

  1. Det kunne både mand og hund også – hunde elsker noget, der knaser – fra gulerødder via flæskesvær til marvpiber. Og hvorfor spare på noget, der bare bliver kedeligt alligevel?
   Jeg må kigge lidt nærmere på den butik – jeg køber normalt ikke så meget, men jeg kan nu godt fristes over evne.

   Like

Der er lukket for kommentarer.