Hverdag igen: Krydrede rosenkål i karryfløde

Hverdag igen. Arbejde. Indkøb. Forbi biblioteket på vejen hjem. Almindelig aftensmad. Det er hverdagene, der er flest af, så hvor er det godt, at det ikke er helt så kedeligt, som det lyder.

Der er rosenkål i haven, og nu har de fået frost nok til at kunne bruges. Jeg plukker de største og lader resten stå, for de står stille og roligt og vokser videre derude.

Billede1

Rosenkål i karryfløde har vi haft på repertoiret i mange år – jeg ved faktisk ikke længere, hvorfra ideen kom, men den var god.

Billede4

Jeg har krydret det temmelig meget, så der er riv og bid i smagen. Hvis du foretrækker det mindre stærkt, så halver mængderne af krydderier i karryfløden.

Til retten skal man bruge:

Rosenkål – vel omkring 300 g

Kogelage:
1 lille løg i skåret i både
2 pillede hele fed hvidløg
2-3 skiver frisk ingefær
2 dl vand

Karryfløden:
1 spsk smør
En lille tsk stødt spidskommen
Ditto knuste korianderfrø (frem med morteren igen)
1-2 tsk karrypulver – afhængigt af smag – din og karryens
Et skvæt citronsaft og et dryp flydende honning
1 dl fløde

Og selvfølgelig salt og peber

Kog lagen sammen og lad den koge i 8-10 minutter. Tilsæt rosenkålene – skåret i halve, hvis de er store (så store er de ikke fra min have) – og lad dem koge med i et par minutter.

Pil løg, hvidløg og ingefær fra og hæld kogelagen i én skål og rosenkålene i en anden. Smelt smørret og svits karry, koriander og spidskommen. Tilsæt rosenkålene og rør hurtigt rundt. Tilsæt så kogelagen og lad den koge næsten væk. Tilsæt fløden, citronsaften og honningen. Lad det koge igennem og smag til med salt og peber.

Det virker lidt omstændeligt at lave, men det tager faktisk ikke så lang tid. Og så er det lækkert tilbehør til de fleste kødretter.

Billede3

Kogelagen tager det svovlede fra kålen, og man får brugt lidt julerester op. Man er vel økonomisk. Resterne fra jul skal bruges – og helst i ujulede kombinationer.

Der stod en halv liter fløde, der ikke blev brugt i julen – sidste salgsdato var Nytårsaften. Det skal man nu ikke lade sig kyse af. Hvis det lugter ok, og hvis katten godkender smagen, kan det sagtens bruges. For katte kan ikke lide noget, der er blevet for gammelt, så den er den perfekte tester – eller mundskænk, om man vil. Meget royalt.

Den fløde, man ikke bruger nu, kan fryses ned i isterningeposer. Så kan den ganske vist ikke piskes til skum, men den kan bruges i sovs og i retter, der trænger til et fløde-pift.

God torsdag – den første i år.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

6 thoughts on “Hverdag igen: Krydrede rosenkål i karryfløde”

 1. Min piskefløde røg samme vej – og det gjorde champagnen også – i aften vil begge dele blive brugt til en bornholmerhane i Rømertorfen – for jo, jeg har stadig lidt ferie. Skønt!
  Gad vide, om jeg kan lokke rosenkål i manden min, hvis jeg gemmer dem i en lækker karrysauce?
  Det må jeg prøve!

  Venligst Birte

  Like

  1. Næste år vil jeg også have lang juleferie!

   Jeg skal i grønkålsbedet i dag – og i krydderiskuffen. Men der er lidt levnet portvin, der skal mødes med nogle rødløg i weekenden. Det er skønt at have rester!
   vh/Karen

   Like

 2. lækker lækker,vi fik rosenkålgratin i går.kål er et must her i huset og i mange variationer
  go Torsdagsdag
  Hans

  Like

   1. mumsfilibaba.Grønkål med Hamburgerryg ,Kålpølser og Pinkel(tysk specialitet som serveres på de nordtyske kroer til deres grønkålaftener) i love it

    Like

Der er lukket for kommentarer.