Glædelig Jul – og to ord om Risalamande

Så er det nu. Det er juleaftens dag. Nu har alle fire lys i adventskransen været tændt.

Billede2

Gårsdagens væmmelige stormvejr er drevet over, og naturen står lige der uden for døren og ser helt uskyldig ud – ballade for de julerejsende? Hvem mig? Jeg har ik’ gjort noget! Hmmm – vi har fotodokumentation for det modsatte:

Billede1

I dag er der mange, der står i køkkenet det meste af dagen og kæmper en brav kamp – eller nyder processerne stille og roligt. Det kommer nok lidt an på erfaringen.

Julemiddagen er sikkert den middag i årets løb, der stilles de største forventninger til, og mange er bekymrede for, om det hele nu skal klappe. Jeg kan i hvert fald se, at min opskrift på god, hjemmelavet rødkål er blevet læst 563 gange i de seneste dage – og til alle jer, der vælger at følge den opskrift i dag: husk at smage grundigt til – det er jo forskelligt, hvor sød, hvor sur, hvor salt og hvor blød eller sprød vi hver for sig kan lide vores rødkål. Det er dig, der bestemmer.

En anden stor tradition er Risalamanden. I min familie rører vi (og der skal røres rigtig grundigt, så grøden bliver blød igen – der må ingen klumper være) cirka 4 spiseskefulde Hansen rom i den kolde grød sammen med sukker, mandler og vanille, før vi tilsætter RIGELIGT med flødeskum. Rommen fremhæver mandelsmagen.

Billede3

Tør du ikke prøve det i dag, hvor alt skal være, som det plejer, så prøv det næste gang, du skal lave Risalamande til en julefrokost. Bare som en tester.

Og så vil vi her fra Dalsgaard i Skivholme (Bondemanden, Christie, Puma, Heldig og hendes ko-kumpaner, en hel flok nisser og mig selv) ønske jer allesammen en rigtig dejlig juleaften – med kirke, med Disney, med and og med træ – og måske en gave, hvis man har været artig hele året.

GOD JUL!!

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

3 kommentarer til “Glædelig Jul – og to ord om Risalamande”

 1. Kære Karen
  En glædelig jul til dig og dine, og et lykkebringende nytår.
  Tak for hyggelig læsning, og smukke billeder i årets løb.
  Karen

  Like

  1. Kære Karen,
   Tak og i lige måde. Vi håber, I får en rigtig hyggelig juleaften allesammen, og vi ringer og ønsker glædelig jul, når den værste børnegavestorm har lagt sig.

   Mange hilsener – og fra Per (Bondemanden, ham selv :-))

   Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: