Risengrød og nisser er uadskillelige

Hvis der er noget, nisser er vilde med, er det risengrød. Det er en kendsgerning, der understøttes af de nissotrologiske undersøgelser, foretaget af Center for Nissologi under Aarhus Universitet, der fremlægges hvert år i december i pædagogisk og let tilgængelig form for hele landet: Et afsnit om dagen i 24 dage.

Ligesom med fuglene i haven kan man selv gøre meget for at give nisserne gode livsbetingelser. Først og fremmest er det naturligvis vigtigt, at man tror på dem. Lidt i hvert fald. Og ligesom med fuglene er det vigtigt, at man fodrer jævnligt. Helst med risengrød og pebernødder. Spelt og bulgur kan nisser slet ikke optage næringsstoffer fra. Og man kan sørge for, at der er steder, hvor nisserne kan opholde sig uforstyrret. En helt almindelig stald for eksempel.

Billede1

Man kan også sørge for, at der ikke er ryddet op på loftet. Hvis man har en gyngestol og måske et par gamle sække, som katten kan sove på, er det godt. Katte og nisser har nemlig altid levet sammen. Derfor er det også godt at have en kat.

Tænk bare på den tætte alliance mellem nissefar og katten i deres fælles kamp mod rotterne under Slaget om Grøden, som det hedder i nissernes historiebøger.

Billede9

Lidt rod på hylder og i kroge er også godt – og en ikke helt ordentlig have er simpelthen en nødvendighed. Der skal jo være noget at gemme sig bag.

Vil man lave en god, gammeldags risengrød, for at gøre både nisser og nissevenner glade, mætte og tilfredse, er der mange opskrifter. Min er lavteknologisk. Ingen mikroovn – det er lidt ujulet med mikroovne. Ingen høkasse – så skulle jeg jo have tænkt på risengrød allerede om morgenen.

Nej – den helt gammeldags metode. Kog 125 g grødris op i 2 dl vand (så brænder grøden ikke på) og spæd så til med en liter mælk – god mælk. Sødmælk. Bring det langsomt i kog under omrøring. Rør derefter i det tit og ofte, til grøden er færdig. Det tager 45 minutter til en time og giver tid til, at man kan stå ved komfuret og læse i sin krimi imens. En stille julestjernestund.

Til sidst salter man grøden – med cirka en teskefuld salt, rører godt rundt – og så er det spisetid.

Husk masser af kanelsukker med masser af kanel i – en smørklat smør – på – og selvfølgelig en nisse- eller juleøl.

Billede6

God weekend.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Risengrød og nisser er uadskillelige”

 1. Kan ikke være mere enig.og ja Naturmælk eller Mælk fra Osted Mejeri er nu engang noget særligt.
  Glædelig Jul til hele Gaarden.
  Hans

  Like

   1. Multomegamuchmegetmangegange Tak..Skulle hilse og sige at vi begge tre og alle to her i huset er helt skelevipøjet med Puma

    Like

  1. Det er et gammelt billede øverst på siden. Det var lille Bob, den første tyrekalv af egen avl. Ham var det nu også svært at skille sig af med.
   God jul, Elsebeth, og tak for alle dine kommentarer i løbet af året.
   vh/Karen

   Like

 2. Helt ærligt, så er jeg noget nervøs for, at Heldig ender med at være Uheldig i det nye år – den har en mistænkelig lighed med en bette tyrekalv! Men indtil da ønsker jeg alt det bedste for Heldig. I det mindste har den et godt liv og bliver forkælet og kælet for. Jeg har vist min søn det dejlige billede af Christie fra forleden dag – var hun min hund, skulle det rammes ind! Men du kan selvfølgelig ikke have huset fuldt af billeder af hende, fordi du har taget ét, hver gang hun er uimodståelig.

  Like

  1. Du kan være helt rolig – Heldig er en lille kviekalv, og hun har fået ekstra hø i dag i snevejret 🙂 Hun ender såmænd nok som førerko en gang, for hun forstår at føre sig frem, den bette.
   Og du har ret – hvis vi indrammede alle billeder af vores skønne dyr, måtte vi bygge til for at få vægplads nok.

   Like

 3. Mange kan ikke forstå, at jeg vil betale over 9 kr. for en liter letmælk, når man kan købe én for 5 kr. Så får de at vide, at det betaler jeg gerne for Danmarks bedste mælk, Naturmælk. Måske de glemmer at smage på varen! Til gengæld er jeg ikke villig til at betale prisen for en bærepose.

  Glædelig jul til dig og din familie – og selvfølgelig også Danmarks sødeste hund. Jeg ønsker jer et velsignet nyt år (med dejlig mad og kage til).
  De bedste hilsner fra Elsebeth

  Like

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: