Julestue på Neder Kjærsholm Hovedgaard

Lørdag formiddag, hvor solen skinnede på sneen, og hele verden så ren, ny og frisk ud, mødtes jeg med lidt familie og venner for at gå på julepyntsindkøb i Neder Kjærsholm Hovedgaards julestue.

Billede1

Der findes nogle steder, der bare er perfekte. Så indiskutabelt perfekte, at al misundelse forstummer, og man bare nyder. Neder Kjærsholm Hovedgaard er sådan et sted. Det ligger ikke langt fra Kjellerup mellem egne vinmarker. Selvfølgelig betød omstændighederne også noget – en lørdag formiddag med sol og sne, godt selskab og store forventninger er altid en god begyndelse. Men forventningerne blev da så rigeligt indfriet.

Der er kælet for detaljerne. De nye produktionsbygninger er bygget, så de passer til de gamle bygninger og udgør et smukt hele, og overalt er der detaljer, som fanger og fastholder blikket. En statue her, en pavillon der… I  en længe er der lige nu den skønneste juleshop, hvor man bliver budt velkommen af en hyggelig opstilling udendørs

Billede2

og af en lille, ret nuttet gravhund indenfor.

Indenfor må man ikke fotografere. Vi må nøjes med billeder udefra.

Billede3

Og det gør ikke noget, for et foto indefra ville aldrig kunne yde butiksudstillingen fuld retfærdighed. Den overdådighed af detaljer, der møder en, skal opdages gradvist.

Skønne gamle  møbler med pynt i hver en krog. Lanterner. Smukt pyntede borde. En skål her, et stel der, en krans af kunstige men meget naturtro juleroser – og de smukkeste bordtekstiler fra henholdsvis Lene Bjerre og Ekelund – dårende dejlige og kostbare. Af andre mærker, de forhandler, kan nævnes House Doctor og det hollandske PIP design – dem med de skønne blomstrede tekstiler.

Ovenpå er der en lille cafe, hvor man kan sidde med en kop etellerandet og tænke nærmere over, hvilke af de mange fristelser, man skal falde for. For lidt skal da der med hjem.

Under et romantisk dækket bord med en Lene Bjerre blondedug lå endnu en lille hund og tyggede energisk på et kødben.

Det er den slags, der gør det tilgængeligt – det hjemlige midt i det perfekte. Det der hiver det hele ned på jorden og får en til at føle, at al den fine herregårdpynt faktisk godt kan bruges hjemme, hvor kat, hund og mennesker roder og regerer.

Og da fyrfadslysene samme aften skinnede ud gennem mosaikglasset i den kønne røde skål, jeg købte, følte jeg mig meget glad og herregårdsagtig.

Billede11

Der er ikke kun åbent til jul, og jeg skal helt sikkert på tur dertil til sommer, hvor man også kan se haven. Til den tid er der anden brugskunst i butikken, og inspiration søger man jo altid.

Jeg er ikke betalt for at skrive om Neder Kjærsholm Hovedgaard (som sagt før, er der ingen, der betaler mig for at skrive nogetsomhelst – ærgerligt nok). Jeg syntes bare, det var sådan en dejlig oplevelse, som jeg gerne ville dele. Jeg anede jo heller ikke, at stedet eksisterede, før min svigerinde nævnte det.

Så bor I i nærheden – eller er på ferie i Østjylland og ikke lige ved, hvorhen udflugten skal gå, er her i hvert fald et forslag. I kan jo bo her hos os i B&B’en – den ligger jo tæt på alt det spændende.

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

5 kommentarer til “Julestue på Neder Kjærsholm Hovedgaard”

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this: