Græskar-kartoffelmos med sprøde kerner

Som sagt blev lørdagsmaden et par flotte t-bone steaks. Behørigt stegt af bondemanden, ham selv. For der er visse traditioner. Store bøffer skal steges af store mænd. Ligesom spinkle kvindehænder, der lige har knipset rundt med en fuld 10 liters suppegryde, er for små og svage til at åbne en flaske vin. So is it bare.

Det er nu godt at have folk til det grove.

Så kunne jeg koncentrere mig om tilbehøret: rosenkål fra haven – de var lige stærke nok, og skal have lidt mere frost, før de bliver helt gode – og en lækker både blød og sprød mos af græskar, løg og kartofler.

Til et standardfad skal man bruge:

1 stort løg
3 store bagekartofler
1/4 halloweengræskar af håndterbar størrelse
4 spsk revet parmesan
Salt, peber og
Græskarkerner

Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker og kog dem meget møre – uden salt.

Rens et halloweengræskar for kerner og trevler, skær det i både og bag bådene møre i ovnen ved 200 grader. Læg bagepapir i bunden af bradepanden – så er den lettere at gøre ren bagefter. Når græskarret er bagt, er det let at fjerne skindet, og bådene bliver til mos, bare man kigger fast på dem. Brug et kvart græskar til mosen, del resten op i portioner og frys dem ned. Så er der til mos, suppe eller kage en anden gang eller tre.

Hak løget fint og svits det i smør – løgene skal være klare og bløde – ikke tage farve.

Bland de bløde løg, græskarmosen og de meget møre kartofler med halvdelen af parmesanen, pisk det igennem med et piskeris. Smag til med salt og peber. Smør et fad med smør, fordel mosen i fadet, drys med den resterende parmesan og drys også med græskarkerner – de ristede, man bruger til knækbrød.

Gratiner fadet i oven, til toppen er gyldenbrun, og kernerne knaser – mos i topklasse!

Endnu et par tanker om mænd, kvinder og mad: Hvorfor formodes det altid, at mænd skal have kød, mens kvinder skal falde i svime over en rå broccolibuket og et lille salatblad, som de nipper sirligt til, før de vildt frådende kaster sig over macaroons og chokolade? Jeg kan meget bedre lidt ‘rigtig’ mad end det søde – og så kan en broccolibuket altså ikke gøre det, hvis man ikke skal gå hen og blive uklædedeligt bleg og mager.

Så hit med bøffen og mosen! (Der blev nu til en sandwich om søndagen af resterne fra min bøf – for de havde altså herrestørrelse!)

God mandag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Græskar-kartoffelmos med sprøde kerner”

 1. Absolut.Her i Huset er det ce moi der er ansvarligt for det huslige,jeg er gået på efterløn.Konen passer så jobbet.og jeg er så heldig stillet at hun har fri hver anden mandag,så i dag kan vi sidde og nyde morgenkaffen sammen lidt længere end normalt..og ja det er fuldstændig ligegyldigt hvem der gør hvad og hvorfor,bare det hele går op i en højere enhed.

  Like

 2. Ja det kan jo være,at den fordeling skal være sådan de næste mange mange år,så manden føler at han er en vigtig person.ligesom når der skal tændes op i Grillen,lave BBQ sovsen,og nyde en kølig en,medens Mor knokler i sit ansigts fodsved med resten.:-) Men tilbage til det det handler om,maden.det lyder som en mos lige efter vores ganer,så det skal da helt bestemt afprøves, ønsker en fantastisk start ind i den nye uge

  Like

  1. Tak i lige måde 😀 Og du kan jo starte mandag aften med at åbne en flaske vin til din kone, så hun kan ryste mandagsstressen af sig. Så ringe er det jo heller ikke, at man deler arbejdet. For eksempel ville jeg meget nødig køre traktoren i glat føre med 500 kilo wrap på frontlæsseren – det er også mandearbejde her i huset. Så skidt med, at det er mig, der støvsuger, ikke?

   Like

Der er lukket for kommentarer.