Hvad stiller man op med en rest oksesteg på tredjedagen?

Frosten og de sidste afteners vilde vind har revet de fleste blade af træerne nu.

De mange farver falmer, men det er nu stadig smukt at se på. Mens jeg luftede hund og nød udsigten, overvejede jeg,  hvad jeg skulle stille op med aftensmaden. En rest oksesteg, der havde været varmet én gang, hvor den fik lidt for meget, så den ikke ligefrem er rosa i midten længere. Den fejler jo ikke noget, men spændingseffekten er det så som så med.

Beslutningen blev at gøre den til noget helt andet: Gratinerede okseskiver med syltede løg og tomat.

Start med løgene:

2 løg – helt almindelige løg
1 spsk rapsolie
Et drys salt
2 spsk sukker
2 spsk æbleeddike

Skær løgene i skiver og svits dem klare i rapsolien. De må ikke blive brune. Tilsæt salt, sukker og eddike og lad eddiken koge væk. Så er de klar. De smager også godt i sandwich eller som tilbehør til kød i det hele taget.

Skær kødet i skiver og læg skiverne  i et ovnfast fad, du først har foret med bagepapir. Så går hele aftenen ikke med at gøre fadet rent bagefter.

Fordel løgene ovenpå skiverne, skær to tomater i skiver, læg dem ovenpå løgene, kværn peber over og drys til sidst med revet ost.

Gratiner hele herligheden i ca. 10 minutter, til osten bliver gylden. Ovnkartofler og coleslaw passer godt til.

Det er slut med at fotografere maden i dagslys – sparelyset giver et gulligt skær, men så må man jo trøste sig med, at man gør hele forskellen på energifråds og ydmyg hensyntagen til miljøet ved at gå rundt i et dovent lys hele vinteren.

Man må nyde den smule dagslys, der er i den her tid, og komme så meget ud som muligt, mens det er der. Det er morgen, der skal støvsuges i B&B’en, og så skal hunden og jeg ud på den sene morgentur, før det er tid til arbejde. Hvis jeg er hurtig, kan vi nå over til skoven.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Hvis du vil vide mere - så læs min blog.

7 kommentarer til “Hvad stiller man op med en rest oksesteg på tredjedagen?”

 1. Der er kun én ting, der er bedre end gammeldags biksemad, nemlig karry-biksemad; løg, kød og kartofler steges (endelig altid) hver for sig i smør med afbrændt karry – det slår alt.

  Like

 2. en hjemmelavet lækker dressing salat skiver af stegen,og en hjemmebagt bolle,voila en lækker sandwich er hjemme

  Like

  1. Hej Hans,
   Ja, det har jeg også haft med som madpakke i de sidste tre dage 🙂 Og det aller-, allersidste stykke får hunden som en lille ekstra bonus i aften. Sådan en luns kød kan bruges på mange måder – og den strækker langt.
   vh/Karen

   Like

 3. Skægt, sådan en sag har jeg også lige haft liggende efter at søndag bød på en voldsom stor culotte på 1500 g – aaaalt for meget til 4 personer. Indtil nu har den været brugt i børnenes madpakker, men de sidste 400 g er røget i fryseren til senere evt skåret i skiver, som du foreslår eller en god gang biksemad!

  Venligst Birte

  Like

 4. Skægt, sådan en sag har jeg også lige haft liggende efter at søndag bød på en voldsom stor culotte på 1500 g – aaaalt for meget til 4 personer. Indtil nu har den været brugt i børnenes madpakker, men de sidste 400 g er røget i fryseren til senere evt skåret i skiver, som du foreslår eller en god gang biksemad!

  Like

Der er lukket for kommentarer.