Den nyttigste dims

Vores maskinpark er aldrende. Dens helbred svigter. Vi skal have et nyt køleskab. Vaskemaskinen skal repareres. Komfuret er lige blevet repareret. Opvaskemaskinen blev skiftet sidste år. Dyrt – men nødvendigt.

Så bliver man endnu mere glad for de små, ikke-elektriske ting, der gør livet nemmere, og som kan erstattes for en beskeden sum, hvis det er nødvendigt.

Den nyttigste dims, når jeg bager, er – udover den trofaste, gamle røremaskine, der også tilhører den elektriske gruppe  – min dejskraber. Min helt fantastiske lille plasticdims. Den har kostet 14 kroner, og gør mit bageliv meget lettere.

Den har lige hjulpet mig on and off i halvanden time, og derfor kom jeg til at tænke på at synge dens pris og fortælle alle jer andre om dens fortræffeligheder.

For et års tid siden blev den gamle af dem væk. Helt væk. Jeg har ledt højt og lavt, og jeg har ikke fundet den. Derfor ønskede jeg mig en ny i fødselsdagsgave. Jeg fik mange dejskrabere. På skaft, for hårde, for bløde, og en, jeg troede kunne erstatte den gamle – en fin, farvet design en. De samler nu støv eller er blevet givet væk. For jeg fandt den rigtige – i Imerco, gemt lidt væk bag de dyre designerdimser – den lille, hvide billige en, der bare kan det der. Og hvad er det så, den kan bruges til?

 • Til knækbrød – glem alt om kagerullen – to stykker bagepapir med dejen imellem og skrab med den flade side for at fordele dejen tyndt. Det tager ingen tid. Brug så den runde side til at rulle dejen i knækbrødsformede stykker. Sæt ‘hælen’ i og rul helt frem til spidsen. Bare rul – så trækker dejen ikke, som når man bruger en kniv.

knækbrød

 

 • Til at få det sidste brøddej ud af skålen – den runde side passer i enhver skål.
 • Til at få dej af bordet – den flade side skraber, men ridser ikke.
 • Og når stabelen af dejskåle skal gøres rene – lad dem stå, så dejresterne på kanten bliver lidt tørre. Grib så dimsen og skrab. Nu er der ingen klistrede rester, der kan sætte sig i opvaskebørsten – eller i opvaskemaskinens filtre.

En pragtfuld stump plastic. Kort og godt. Og jeg får ikke penge for at skrive det – der er i det hele taget ikke nogen, der betaler mig for at skrive noget som helst. Ærgerligt nok, for jeg ville da gerne tjene penge ved at rose noget, jeg godt kan lide. Men kun det. Så sådan bliver det nok ved med at være.

Nu bipper minuturet – knækbrødet skal ud af ovnen. Og hunden er begyndt at kigge mig dybt ind i øjnene med en slet skjult opfordring om en gåtur.

For nu er bladene røget af de fleste af træerne,

og på trods af sjaggernes indtog – man hører deres sjag, sjag kald overalt – er der stadig æbler – lidt spiste, lidt brune og lidt bløde – under træet i hegnet. Lidt endnu. Og de skal findes af en lækkersulten hund.

God weekend.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

4 kommentarer til “Den nyttigste dims”

 1. Hej Julie,
  Jeg fandt den i Imerco i Hammel – men den findes sikkert også i andre Imerco’er. Isabella Smith havde dem også for nogle år siden. Print evt. et billede af den – den kan være lidt svær at beskrive, når man står der midt i lørdagsmylderet med en utålmodig 16 årig ekspedient 😉
  vh/Karen

  Like

Der er lukket for kommentarer.