Zigeunerschnitzel

Her midt i det ellers så civiliserede Østjylland kommer man i tvivl om, hvorvidt landet i virkeligheden befolkes af vilde kannibaler. Her spiser man Inder-filet, Inder-lår, Hamburgerryg, Bondesuppe – og som jeg så på de hedengange storebæltsfærger: Truckerbøf. Og så kommer der Sigøjnerschnitzel til. Hvad bliver mon det næste?

Nå – man må kaste den slags fine fornemmelser overbord. For alle disse ‘folkelige’ retter smager faktisk rigtig godt. Sigøjnerne ikke mindst. Det er en ret, man finder på stort set ethvert Gasthaus i Tüskland, og en ret, der tit har  båret os de sidste 500 kilometer hjem.

Det er sovsen, der gør det, for en schnitzel er vel mere eller mindre en schnitzel. Det er en tyk, blank og lidt syrlig sovs, der består mestendels af peberfrugter og løg med lidt tomat.

Jeg har prøvet mig lidt frem og fundet ud af, at – sørme jo – man kan lave det selv.

Man skal bruge:

3 peberfrugter i strimler – køb bare et trafiklys – det ser godt ud
3 løg i tynde både
1 ds hakkede tomater
 3 dl bouillon
1/2 dl æbleeddike
2 spsk sukker
1 tsk salt
1 generøs spsk paprika – helst ungarsk med lidt pift i – ellers halvt paprika og halvt sød chili

Det giver en stor portion, men rester kan fryses, og så har man jo til en anden gang. En mindre portion bliver ikke så flot, for der kan man ikke bruge alle tre farver peber.

Svits peberfrugter og løg i olie – løgene skal blive klare, men ikke brune.

Drys paprika over og rør rundt. Tilsæt eddike, sukker og salt, hæld tomater og bouillon ved og lad det koge godt igennem. Smag til – måske skal den have lidt mere salt, sukker eller æbleeddike? Jævn sovsen med lidt maizena udrørt i koldt vand.

Vi lavede et traditionelt tüsk måltid – vores Bratkartoffeln var ovnkartofler, og schnitzlen var en luns af den gode frilandsgris – men det blev det nu ikke ringere af.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.