Gryde med okse, bacon og dijonsovs

Det er blevet lidt skarpere i luften. Lidt som om vi nærmer os det ‘rigtige’ efterår.

Voldsomme regnbyger afløses af klar himmel med hvide skyer – og tilbage igen. Vinden napper i kinderne, næsen drypper efter hundeturen, og man får lyst til lidt mere efterårsagtig mad. Lidt mere fortættede smagsindtryk, der passer til vejret og til de mere og mere intense farver derude.

Til en gryde med oksekød og bacon i sennepssovs skal man bruge:

800 g oksekød i tern – jeg brugte Dexter bov
2 store løg i tern
2 gulerødder i tern
1 stang bladselleri i tern
1 pk bacon (den kendte og elskede krydderurt) i tern
 2 spsk sennep – Dijon eller den franske med kornene i  – ikke i tern (!)
1 dl fløde
1 dl hvidvin
1 par kviste timian
Vand, så det dækker kødet
Mel til at vende kødet i

Steg baconternene til det værste fedt er smeltet af og hæld dem over i en gryde. Vend kødternene i mel og brun dem. Hæld kødet over i gryden. Tilsæt løg, gulerødder og bladselleri, sennep, timian, vin og fløde. Hæld vand på, så det lige dækker. Lad det simre, til kødet er mørt – 1 – 1 1/2 time. Hvis sovsen er for tynd, så jævn den lidt. Smag til med salt, peber og måske lidt mere sennep. Pas på med saltet – der er salt i både bacon og sennep.

Smager godt med kogte kartofler til – og en spidskålssalat med et af de allersidste spidskål fra haven.

Solid, men lækker kost. Passer godt til en dag, hvor man har været meget ude og slæbe på tunge ting – stablet brænde for eksempel? Det er jo ved at være den årstid.

God torsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

6 kommentarer til “Gryde med okse, bacon og dijonsovs”

 1. Roser på kinderne, som man (engang!) sagde, når børn kom ind efter en god tur ude i kulden. I min barndom havde vi en hjørnekamin med en dejlig varm marmorplade; min mor stod og holdt om mig, mens jeg fik måsen varmet – den har sikkert også været rød af kulde, eller snarere følelsesløs! Mine børn fik et varmt bad og et krus varm hyldebærsaft med honning og citron i stedet for, så de kunne tø op. Det føles som al for lang tid siden, vi havde en lang vinterperiode – og en lang sommer for den sags skyld.
  Det er nogle ualmindelig fine billeder, du glæder os med, tak for dem!

  Like

 2. Jeps – efteråret er en dejlig tid ude og inde. Det er også en lettelse ikke at gå og ærgre sig over dårligt sommervejr længere. Jeg er lige kommet ind med hunden – formiddagstur inden jeg tager på arbejde – og har rød næse og kinder, og solen skinner på den kulsorte og meget flotte sky, der er på vej ind over markerne. Smukt.

  Like

 3. Efteråret er næsten den bedste tid at nyde naturen – de skønne farver, spændende fund i skovbunden og den friske snert i næsen – og så hjem til dejlig varm suppe eller mad med dybde.

  Like

Der er lukket for kommentarer.