Blommesyltetøj med ingefær og limesaft

Måske kan I huske det tidlige forår? Da mirabellerne blomstrede? Jeg var bange for, at det var for koldt til, at bierne ville komme ud og bestøve dem. Det var det. Der er ingen mirabeller. Eller rettere sagt – der var én.

Og én mirabel kan man ikke lave mange glas marmelade af – for slet ikke at snakke om flasker med saft. Det må blive næste år – hvis vi er heldige med et lunt forår.

Blommerne blomstrer en smule senere end mirabellerne, og det er jo heldigt nok. Derfor er der blommer i år. Vi har ikke noget blommetræ, men det er der jo heldigvis gode og gavmilde mennesker, der har, og lørdag aften kom jeg hjem med en dyrebar last – en stor skål smukke, modne og lækre blommer.

Man kan kun spise så og så mange blommer, så resten blev lavet til krydret blommesyltetøj med ingefær. Ingefær giver lige blommerne et ekstra pift.

Skulle du være lige så heldig, kommer der en opskrift her.

2 kilo blommer – udstenede og skåret i kvarte
2 spsk friskrevet ingefær
Saften fra 2 lime
1 kilo sukker
Evt. rød Melatin og Atamon til at skylle glassene i.

Bring blommerne meget, meget langsomt i kog sammen med ingefær og limesaft, så de safter undervejs. Lad dem koge møre – ca. 10 minutter. Rør ikke for meget i det. Det slår blommerne i stykker, og lidt frugtklumper må der gerne være.

Tilsæt sukkeret, bring det i kog igen og lad det koge igennem.

Hvis du, som jeg, ikke kan lide alt for flydende syltetøj, så tilsæt rød Melatin. Følg brugsansvisningen bag på posen.

Hæld syltetøjet på atamonskyllede glas og sæt låg på med det samme.

Jeg er glad for Melatin (der i bund og grund er pektin i tørret form), fordi det giver syltetøj og marmelade en god konsistens uden alt for meget sukker. Skal man koge marmelade efter den gammeldags metode (fra før krigen – altså 2. verdenskrig – der er jo snart så mange at vælge imellem), skal der mere sukker i – både for konsistens og for holdbarhed.

 

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

8 kommentarer til “Blommesyltetøj med ingefær og limesaft”

  1. Hej Pia,
   Det er jeg helt sikker på, at de kan. Virker skindene for seje, kan du bruge samme metode som ved mirabellesyltetøj og køre dem igennem et dørslag, efter kogningen. Men jeg tvivler på, at det er nødvendigt. God fornøjelse!
   vh/Karen

   Like

  2. Kære Pia Hvis du bor i nærheden af Silkeborg, vil jeg utrolig gerne købe nogle af dine blommer – selvfølgelig afhængig af pris -. Håber at høre fra dig.

   Like

 1. Jeg laver kun meget lidt syltetøj og tog sukkeret uden at se prisen – må jeg indrømme, selvom jeg normalt ser mig godt for! Er man storproducent er det selvfølgelig en anden snak, for så gælder det om ikke at fordyre unødigt.

  Like

 2. Jeg er begyndt at bruge syltesukker med pektin i stedet for almindeligt sukker. Bag på posen står der: “Pektin, som giver syltetøjet en god konsistens, fremstilles fra frugt. Citronsyren tilsættes, fordi pektinen kun kan fungere i et surt miljø, og den bidrager også til at fremhæve bærsmagen. Kaliumsorbat øger holdbarheden af syltetøjet, hvilket er meget vigtigt, hvis man laver syltetøj med lavt sukkerindhold. Kaliumsorbat findes naturligt i bl.a. rognebær.” Jeg ved ikke, hvad det norske rognebær hedder på dansk, men syltesukker virker godt, og konsistensen bliver fin.
  Elsebeth

  Like

Der er lukket for kommentarer.