‘Mormormad’: Gammeldags blomkålsgratin

Det andet af de uhyggeligt billige, danske blomkål blev brugt til en blomkålsgratin. Helt almindelig, gammeldags blomkålsgratin. Med sprød rasp på toppen og blødt og lækkert gratinfyld.

Måske havde du helt glemt, at det fandtes? At det smager rigtig godt? Og måske har du også glemt, hvordan man laver sådan en?

Fortvivl ikke. Det er ikke så kompliceret. (Det giver bare en del opvask bagefter.)

1 blomkål
90 g mel
3 dl mælk
1 klat smør
4 æg – delt i blommer og hvider
Rasp og et par tynde smørklatter til toppen
Salt og peber

Del blomkålet i små buketter og kog dem halvmøre i letsaltet vand. Lad dem dryppe af i en sigte.

Pisk mel og mælk sammen i en gryde og bring det i kog – pisk hele tiden, så det ikke går på bunden. Tag gryden af blusset og rør smørret i. Del æggene og rør æggeblommerne i. Krydr med salt og peber.

Pisk æggehviderne stive – så stive, at du kan lave det der stunt med at vende bunden i vejret på skålen uden at tabe hviderne.

Bland blomkålsbuketterne og æggehviderne i massen.

Smør et ovnfast fad og drys med rasp – også på siderne (indvendigt, forstås…). Hæld overskydende rasp fra. Hæld gratinmassen op i fadet, glat lidt ud og drys med rasp på toppen. Læg nogle små smørklatter hist og her, så raspen kan danne en sprød skorpe.

Bag ved 200 grader i en times tid – længere eller kortere afhængigt af fadets dybde. Det er tid nok til at rydde køkkenet op og gå en tur med hunden. En sommertur – med bare tæer i træskoene.

Det er en af den slags retter, der går under navnet ‘mormormad’. Og mormormad er moderne – altså fordi, det så længe har været umoderne.

God onsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “‘Mormormad’: Gammeldags blomkålsgratin”

  1. Sikke en vidunderlig blog du har; jeg “faldt” over den i dag, men vil kigge ind meget ofte. Jeg har lavet “gammeldags” blomkåls(+gulerods)-gratin (1 time ved 180°) i masser af år. Kun den første gang kogte jeg grøntsagerne – de bliver lige tilpas, når de kommer rå i. Jeg kendte det kun med rørt smør og godt rugbrød til. Efter min søn havde været på Gerlev Idrætshøjskole, hvor den serveredes med kogt skinke og tomat-chili-sovs, laver vi sommetider den model, når han er på besøg. Men egentlig synes jeg, at vegetarmodellen er bedst – også kold på et stykke rugbrød til frokost.
    Elsebeth

    Like

Der er lukket for kommentarer.