Gammeldags rundstykker

Faktisk bor en del af vores gæster i B&B’en her, når de er i Jylland for at besøge børn og børnebørn inde i Århus. Et par fra Sjælland, der tit bor her af netop den grund, har et barnebarn, der er rigtig glad for ‘Mormormad’.

Hvide rundstykker uden korn i er lige ham. Fuldt forståeligt. Gode, hvide rundstykker skal der også være plads til i mængden af avanceret morgenbrød. Der er noget tilfredsstillende enkelt og basalt over dem.

Som om de siger, ‘jeg er et BRØD, ikke et fashion statement’.

Når hans bedsteforældrene bor her, får de en ‘barnebarnsbolle’ med til ham. Her får I – og de – opskriften. (K og K – det betyder ikke, at I ikke får en bolle med næste gang!)

6 dl vand
1 pk gær
1 tsk sukker
1 spsk salt
1 kg mel – med højt proteinindhold. Amo, Dannevirke eller den fra Lidl
Æg og blå birkes til smøring og drys.

Rør gæren ud i vandet, tilsæt sukker og salt. Rør melet i og ælt det grundigt. Til du får ondt i armene eller ondt i ørerne af at høre på røremaskinen.

Lad dejen hæve en time eller to. En er ok, men to er bedre – sådan er det jo med så meget.

Vælt dejen ud på et meldrysset bord og del den i 20 stykker. Rul dem til boller og læg dem på en bageplade på bagepapir – i dag blev bollerne aflange, for jeg var i aflangt humør.

Lad dem nu efterhæve på pladen i endnu en times tid. Går der længere, sker der ikke noget ved det.

Pensl med sammenpisket æg – giv resten af æggeblandingen til hunden – drys med birkes og bag i en 20 minutters tid på 200.

Så er der rundstykker – hvide rundstykker med brød i, med sprød og sej skorpe – lige til at spise.

God tirsdag.

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

9 kommentarer til “Gammeldags rundstykker”

   1. Hej Karen. Så er det søndag igen, og gang i bageriet :-), jeg bager dem hver søndag, 2x portion.. Sjovt nok havde jeg netop sagt til min kone at jeg ville prøve melet fra Lidl, da jeg tidligere har haft rigtig god erfarring med dette til andet, så nu skal det prøves 🙂 Da jeg er hjemmegående med vore 4 børn, på den gammeldags manér, hvor vi ikke har dem i institution, er pengene også vigtige, så er Lidl’s produkter jo tit i viktuale rummet.. God Søndag 🙂
    Vh. Jesper

    Like

   2. Ikke et ondt ord om Lidl – pengene betyder også meget her, men det skal ikke forhindre os i at leve som grever og baroner – bare med fornuften i behold. Du skulle også prøve grovbollerne med rug og hørfrø. De er lækre og både voksen- og børnevenlige. Og de bliver ikke tørre. Der er Lidl melet ikke så godt, for dets bæreevne er lavere. Men Bagerens Hvedemel fra Netto – det dur til dem.
    vh/Karen

    Like

Der er lukket for kommentarer.