Kogt kage fra Irland

Der er to gode grunde til at besøge Irland. Den ene er Guinness, og den anden er ‘Boiled Cake’.


Det var nemlig i Irland, vi første gang stødte på fænomenet ‘kogt kage’. Vi var ankommet til en eventyrlig Bed & Breakfast langt ude på landet,

og vores værtinde inviterede os til at smage en kage, hun lige havde bagt – ‘one of those boiled cakes, you know’. Vores spørgende miner gav anledning til både forklaring og opskrift. Vi vil altid være hende dybt taknemmelige, for den kage er en krydderkage, der fortjener sin plads i verdenshistorien. Perfekt til en kop varm te en dag i vinterferien.

 

Forklaringen på navnet er, at man først koger sukker, smør, krydderier og rosiner, før man blander det med mel, valnødder og natron. Den skal altså bages, kagen. Ikke bare koges.

Her kommer opskriften. Den er omregnet fra engelske mål, så nogle af tallene er måske lidt skæve. Et gram fra eller til betyder ikke noget. Det er en robust og landlig kage. Den er ikke så sart.

475 gram vand
400 g sukker
205 g smør 
2 spsk kakaopulver
2 tsk kanel
1 tsk stødte nelliker
1/2 tsk salt
290 gram rosiner
245 g grofthakkede valnøddekerner

500 g mel
2 tsk natron

Bland vand med sukker, smør, salt, kakao, rosiner og krydderier i en gryde. Bring det i kog og lad det koge i 3 minutter. Lad det køle lidt af og bland det med valnøddekernerne.

Bland mel og natron og rør det sammen med den kogte nu sirupsagtige masse.

Kom blandingen over i en form foret med bagepapir – en rugbrødsform er rigtig god – og bag kagen i en lille times tid på 175 grader. Den er færdig, når der ikke hænger dej ved, når du stikker en tandstikker i den.

Jeg løj lidt før. Der er mere end to gode grunde til at besøge Irland….

Men Guinness og Boiled Cake er to virkeligt gode grunde.

Karen

Forfatter Karen Engell Dalsgaard

Bondekone, blogger, køkkenentusiast, oversætter, Bed & Breakfast vært, havefreak, bogorm - det var noget af det. Her skriver jeg om alt det, der optager mig i hverdagen - opskrifter, haven og naturen, anmelder bøger, jeg har læst med meget mere.

2 kommentarer til “Kogt kage fra Irland”

 1. Hej Karen.
  Boiled cake, jeg kan ikke huske jeg har smagt den slags, men mon ikke jeg har.
  Jeg er sikker på, at det kogte er godt sammen med øllen. .. ..

  Like

  1. Hej Axel, Hvis du ikke ved, om du har smagt den, så prøv at bage den – det vil du ikke fortryde. Og der er vel altid plads til et par gram mere på sidebenene, så der er ikke noget at betænke sig på 🙂

   Like

Der er lukket for kommentarer.